publicat în: Arhivă

Demisia unui istoric lituanian, Petras Stanke, autor al unui articol negationist

NurembergLacasuri Ortodoxe: din Vilnius
Demisia unui istoric lituanian, Petras Stanke, autor al unui articol negationist

Un istoric lituanian a demisionat joi, 25 noiembrie 2010, din postul sau din administratia publica, in urma unei scrisori semnate de catre 7 ambasadori europeni, prin care era acuzat de negarea Holocaustului.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Andreea Zahariea


Nuremberg in scrisoarea lor, adresata autoritatilor lituaniene, ambasadorii Marii Britanii, Estoniei, Finlandei, Frantei, Norvegiei, Suediei si Tarilor de Jos, au denuntat un articol al lui Petras Stanke, dedicat tribunalului din Nürnberg, in care Aliatii i-au judecat pe inaltii responsabili ai Germaniei naziste, dupa al doilea razboi mondial.

Potrivit lui Petras Stanke, acest proces "a oferit baza legala pentru legenda celor 6 milioane de evrei presupusi ucisi".

Acest lucru este echivalent cu "o negare a Holocaustului, si merita o condamnare puternica", au scris ambasadorii in scrisoarea lor, publicata joi de catre Agentia de stiri Baltica BNS.

Diplomatii s-au plans ca autoritatile lituaniene nu au reactionat rapid la declaratiile lui Stanke.

Ministrul de Interne, Raimundas Palaic, a declarat ca opiniile istoricului nu au avut "nimic de-a face cu pozitia Departamentului de Interne, fata de Holocaust".

intr-o declaratie, Efraim Zuroff din Centrul Simon Wiesenthal, cu sediul in Ierusalim, a declarat ca Stanka ar trebui sa fie urmarit penal, in conformitate cu legislatia impotriva negarii Holocaustului, in vigoare in Lituania.
articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 46/2010