Parteneriat intre SNCF (Franta) si Memorialul Holocaustului (Shoah)

Lacasuri Ortodoxe: din Paris
sncf shoah Parteneriat intre SNCF (Franta) si Memorialul Holocaustului (Shoah)

Memorialul Holocaustului si Societatea nationala de Cai ferate a Frantei SNCF au semnat un parteneriat pentru dezvoltarea activitatilor educationale in scoli, legate de perioada celui de-al doilea razboi mondial, au anuntat acestea intr-o declaratie comuna, miercuri, 15 decembrie 2010.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Memorialul reaminteste faptul ca "transmiterea si predarea istoriei Holocaustului, cunoasterea circumstantelor in care o astfel de crima poate deveni posibila", au rol in sensibilizarea "impotriva oricarei forme de rasism, antisemitism, intoleranta si ura fata de altii".

SNCF, ale carei trenuri au fost rechizitionate pentru transportul evreilor din Franta in lagarele de exterminare, s-a "angajat de aproximativ 20 de ani in eforturi menite sa lamureasca mai bine rolul sau" in timpul razboiului. Ea si-a deschis arhivele pentru cercetatori si va publica un ghid-sursa de arhive.

Conventia de parteneriat a fost semnata de catre presedintele Memorialului, Eric de Rothschild, si de presedintele SNCF, Guillaume Pepy. in temeiul acestui acord semnat pentru patru ani, SNCF devine "intreprindere partenera principala a Memorialului Shoah".

in acest comunicat comun, Guillaume Pepy a declarat ca SNCF va actiona dupa "trei directii: transparenta si claritate fata de trecut, cu o cunoastere noua si intelegerea situatiei si a actiunilor din timpul celui de-al doilea razboi mondial"(.. .). "Sa nu uitam despre ce s-a intamplat in aceasta perioada, sa nu uitam niciodata eroismul lucratorilor de cale ferata. ?i, mai ales acum, intorcandu-ne spre viitor, sa nu uitam datoria de a educa noile generatii".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 48/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.