Shirin Ebadi sustine ca voalul complet “nu este musulman” si “poate fi interzis”

Lacasuri Ortodoxe: din Paris
Shirin Ebadi sustine ca voalul complet "nu este musulman" si "poate fi interzis"

Avocata iraniana Shirin Ebadi, apreciata cu premiul Nobel pentru Pace in 2003, a declarat, joi 11 februarie 2010 ca voalul complet purtat de unele femei, in numele islamului, nu este de fapt "musulman" si ar putea fi interzis.


Shirin Ebadi sustine ca voalul complet "nu este musulman" si "poate fi interzis"

Solicitata de Radio France Info, pe tema intentiei autoritatilor franceze de a interzice purtarea vesmintelor burqa si niqab, Ebadi a raspuns ca "un voal care acopera fata in intregime nici macar nu a existat vreodata in islam”, intrucat, de fapt, atunci cand ai intreaga fata acoperita si te rogi, rugaciunea nici nu este considerata valabila.

"De exemplu, daca te duci in pelerinaj la Mecca si femeile au fetele acoperite complet, pelerinajul nu este valabil", a spus avocata.

"Deci, acest voal complet, care nu este musulman si se bazeaza pe false traditii, poate fi interzis", a mai spus ea.

Exilata in Europa, Ebadi nu poarta niciun voal. Opunandu-se regimului iranian, in prezent la putere in Teheran, aceasta a solicitat o actiune de protest, pasnica, pentru ziua de joi, cu ocazia sarbatoririi a 31 de ani de la revolutia islamica. Ea se va afla vineri la Geneva, unde, saptamana viitoare, va avea loc o examinare a situatiei din Iran, de catre Consiliul Drepturilor Omului al ONU.

in Iran, unde domina ramura Islamului siit, femeile poarta voal, dar nu si voalul complet.

Shirin Ebadi sustine ca voalul complet "nu este musulman" si "poate fi interzis"

Totusi, exista voci musulmane care se ridica tocmai pentru apararea dreptului la niqab, cum a facut Consiliul Irlandez al Imamilor, la inceputul acestei saptamani. Acesta a sustinut ca interdictia de a purta niqab intr-o anumita parte a Europei – un voal purtat de femeile musulmane care acopera totul, cu exceptia ochilor – incalca libertatile personale garantate de sistemele democratice, dupa cum descoperim in Irishtimes.

Astfel, pe de o parte, unii musulmanii se simt discriminati daca se interzice purtarea niqab in societatile care au in mod majoritar o alta orientare religioasa, iar pe de alta parte, tot mai multe femei musulmane ar dori abolirea acestei practici discutabile.

©autor CARMEN_Ana Radu / publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 4 /2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.