MANIPULARE: Musulmanii au manifestat in Oslo

Lacasuri Ortodoxe: din Oslo
MANIPULARE: Musulmanii au manifestat in Oslo, impotriva publicarii unei caricaturi

Aproximativ 3.000 de musulmani au demonstrat vineri, 12 februrie 2010, in Oslo, impotriva publicarii unei caricaturi a profetului Mahomed, reprezentat ca avand "picioare de porc", de un ziar norvegian – a anuntat politia.


MANIPULARE: Musulmanii au manifestat in Oslo, impotriva publicarii unei caricaturi

Manifestatia, unde se puteau citi mesaje cum ar fi "Noi, musulmanii, nu suntem teroristi" sau "Stop denigrarii musulmanilor”, a avut loc fara incidente, a declarat pentru AFP Kari Huseby, purtatorul de cuvant al politiei Oslo.

Ea a fost publicata in data de 3 februarie 2010, in tabloidul Dagbladet, sub forma unui desen al lui Mohammed, cu picioare de porc, iar fata indreptata spre Coran.

MANIPULARE: Musulmanii au manifestat in Oslo, impotriva publicarii unei caricaturi

Ziarul a publicat aceasta caricatura, pentru a prezenta un articol care ar fi existat pe pagina Facebook a Serviciul de Securitate al Politiei Norvegiene (PST) continand un link – prezentat de Internet – catre desene considerate ofensatoare de catre majoritatea musulmanilor.

Potrivit mass-mediei norvegiene, Dagbladet a fost manipulat de catre un barbat cunoscut de politie, Arfan Bhatti, condamnat deja pentru a fi deschis focul asupra Sinagogii din Oslo, in 2006, fara a provoca victime.

Bhatti a "informat" ziarul de existenta link-ului amintit mai sus, pe pagina PST, si apoi a lansat un apel in semn de protest, dupa ce ziarul a decis sa publice informatia cu nou comentata caricatura.

Principalele organizatii musulmane, care reprezinta Islamul in Norvegia, i-au sfatuit pe musulmani sa nu se alature apelului manipulator.

"Estimam ca au fost deja aproximativ 3000 de participanti. Totul a decurs in conditii normale. Manifestatia s-a dispersat mai apoi, si nu exista niciun indiciu ca ar fi existat probleme", a declarat Huseby.

MANIPULARE: Musulmanii au manifestat in Oslo, impotriva publicarii unei caricaturi

in ultimele zile, informeaza France Press, oricum soferii de taxi musulmani participasera la o greva temporara, pentru a protesta impotriva publicarii caricaturii, iar site-ul Dagbladet a fost supus, din partea Turciei, unui atac care, se banuieste, ar putea avea legatura cu cazul.

©un articol: Alex_Daniel Rotariu/ publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5 /2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.