publicat în: Arhivă

Burqa interzisa in Elvetia, dar nu si pentru turisti

Lacasuri Ortodoxe: din Geneva (AFP) / Elvetia
Burqa interzisa in Elvetia, dar nu si pentru turisti
Elvetia ar interzice ascunderea chipului in locurile publice, dar ar trebui sa existe o exceptie pentru turistii musulmani care poarta burqa, potrivit ministrului elvetian al Justitiei si Politiei, Eveline Widmer-Schlumpf.


"Trebuie sa vedem care este problema, si sa discutam despre cum poate fi ea rezolvata (…) si cum pot fi prevazute exceptii, cum ar fi cazul turistilor care vin cu burqa", a declarat ministrul, intr-un interviu acordat televiziunii, si preluat luni, 10 mai 2010, de presa.

Ministrul s-a pronuntat deja in favoarea unei interziceri a acoperirii fetei in locurile publice – care s-ar aplica la nivel cantonal, nu federal – dar asta e prima data cand se mentioneaza stabilirea un sistem de exceptii pentru turistii musulmani cu burqa.

in timp ce in Elvetia doar "cateva zeci" de femei poarta burqa, sosirea la Geneva a cetatenilor din tarile bogate din Golf, inclusiv a femeilor care poarta burqa, inseamna un venit anual de sute de milioane de franci elvetieni in cifra de afaceri a acestei zone internationale de lux.

Elvetia numara aproximativ 400.000 de musulmani dintr-o populatie de 7,5 milioane de persoane, ceea ce face din islam o a doua religie in tara, dupa crestinism.

in noiembrie, votul de interzicere a construirii minaretelor in Elvetia a ridicat o serie de proteste in lumea musulmana.

©Traducere si redactare: Bogdan Roman

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 17/2010