O dezbatere pe tema valului complet degenereaza in violente, la Montreuil, Franta

Lacasuri Ortodoxe: din Montreuil (Seine-Saint-Denis)
O dezbatere pe tema valului complet degenereaza in violente, la Montreuil

O dezbatere pe tema valului complet, organizata de asociatia Ni Putes Ni Soumises, a escaladat marti noapte la Montreuil in acte de violenta care au necesitat interventia politiei, conform unui jurnalist AFP.


Aceasta dezbatere, care a atras sute de oameni, intr-o scoala elementara, a inceput seara devreme, intr-un climat calduros, perturbat insa de membrii miscarii pro-palestiniene Sheikh Yassin. Dupa insulte, au avut loc mai multe batai intre participanti, care nu au putut fi insa identificati, a constatat AFP. Organizatorii au decis sa opreasca dezbaterea si au cerut ajutorul fortelor de aplicare a legii.

Politia a sosit la scurt timp dupa incidente, blocand iesirile, si cerandu-le victimelor sa-i identifice pe agresorii lor si sa depuna plangere.

"Am parasit aceasta reuniune, mult mai convins ca o astfel de lege trebuie sa existe, din cauza acestor comportamente", a declarat Manuel Valls MP (PS), un partizan al legii de interzicere generala a voalului complet, prezent la aceasta dezbatere, ca si senatorul Pierre Brard (PCF).

Organizata in ajunul prezentarii proiectului de lege care interzice valul integral in cabinet, aceasta dezbatere, programata la initiativa Ni Putes Ni Soumises, favorabila unei astfel de masuri, a adus laolalta femei, militante feministe, purtatoare ale valului simplu sau integral, si islamiste.

Un proiect de lege, continand 7 articole, pentru interzicerea purtarii valului in spatiul public, urmeaza sa fie prezentat miercuri de cabinet. Consiliul de Stat s-a pronuntat de 2 ori pana in prezent contra unei interziceri generalizate.

Textul urmeaza sa fie dezbatut de catre deputati, in iulie, apoi la inceputul lunii septembrie, de Senat. Contrar a ceea ce spera Guvernul, nu va exista un consens, socialistii si centristii fiind foarte impartiti.

©Traducere si redactare: Carmen-Ana Ion

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 18/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.