Pakistanul blocheaza accesul la Facebook

Lacasuri Ortodoxe: din Lahore (Pakistan)
Pakistanul blocheaza accesul la Facebook

Pakistanul a blocat temporar miercuri, 19 mai 2010, printr-un ordin judecatoresc, accesul la reteaua de socializare Facebook, pe internet, din cauza unui concurs de desene animate care il descriu pe “profetul Mohamed al Islamului”, lansat de catre un utilizator occidental.


Reprezentarea si altfel de scene cu Mohamed sunt strict interzise in Islam.

Protestele violente, in mai multe tari musulmane, din anul 2006, in urma publicarii unor caricaturi ale profetului, in ziarele daneze si ale altor tari europene, au culminat in 2 iunie 2008, cu un atac sinucigas indreptat impotriva ambasadei Danemarcei la Islamabad, unde au fost ucise 6 persoane, printre care si un danez.

Noua controversa a aparut cu o luna in urma, atunci cand un utilizator de Facebook a organizat un concurs intitulat "Ziua desenelor lui Mohamed" (Draw Muhammad Day), in care invita la postarea pe propriul site, in data de 20 mai, a desenelor “profetului”.

De atunci, mii de pakistanezi, dar si persoane din alte tari musulmane, au protestat pe site-ul Facebook, iar Guvernul din Pakistan a si blocat deja, marti, incriminata pagina de Facebook.

Avocatii insa au cerut miercuri, adresandu-se inaltei Curti din Lahore (in est), impunerea unei interdictii totale Facebook-ului in Pakistan. Judecatorul Ejaz Chaudhry a ordonat Autoritatii Teclecomunicatiilor Pakistaneze (PTA), care depinde de guvern, sa blocheze accesul la Facebook pana pe 31 mai 2010.

Hotararea a starnit strigate de bucurie in randul a douazeci de persoane aflate in fata Curtii Supreme, demonstrantii arborand bannere prin care condamnau Facebook.

"PTA a ordonat tuturor operatorilor din Pakistan sa blocheze site-ul (…) www.facebook.com pana la noi ordine (…), in virtutea hotararii deciziei inaltei Curti din Lahore", a anuntat in seara de miercuri purtatorul de cuvant al PTA, Khurram Mehran, intr-o declaratie.

©Traducere si redactare: KSLCatalin

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 18/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.