publicat în: Arhivă

Dreptul unui elev musulman din Berlin, de a avea un loc de rugaciune in scoala, a fost refuzat in instanta

Lacasuri Ortodoxe: din Berlin
A fost refuzat dreptul unui elev musulman, din Berlin, de a avea un loc de rugaciune in scoala

Un tribunal din Berlin a refuzat joi, 27 mai 2010, dreptul unui elev de liceu, musulman, la o camera speciala pentru rugaciunea din timpul pauzelor dintre ore.


Liceul berlinez la care este inscris Yunus M., in varsta de 16 ani, a fost chemat in instanta, de acesta, pentru solicitarea de punere la dispozitie a unui loc special amenajat, destinat rugaciunii.

Tribunalul Administrativ din Berlin-Brandenburg a precizat insa ca scoala este locul de intalnire a "mai multe religii si credinte diferite" si ca, in plus, mai exista si studenti atei.

Acest pluralism "poarta in sine un potential semnificativ de conflict", iar prin decizia instantei scoala trebuie sa fie in aceste conditii un garant al neutralitatii religioase.

Institutia din districtul Wedding pusese in ultimii doi ani la dispozitia tinerilor, o camera pentru rugaciune, dar directorul a asigurat ca nu fusese folosita mai deloc.

in noiembrie 2007, tanarul a inceput sa isi faca rugaciunile intre ore, Islamul cerand 5 rugaciuni zilnice. Gestul sau a lansat acum o noua dezbatere in Germania: trebuie sa li se permita studentilor sa isi faca rugaciunea intre orele de clasa, in incinta unei scoli.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Andreea Zahariea

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 19/2010