O victima poate fi obligata sa-si scoata niqab-ul in fata instantei?

Lacasuri Ortodoxe: din Toronto (Canada / AFP)
O victima poate fi obligata sa-si scoata niqab-ul in fata instantei?

Un tribunal din Toronto s-a confruntat astazi, miercuri 9 iunie 2010, cu o controversa inedita pe tema voalului complet, o femeie agresata sexual refuzand sa renunte la niqab in fata instantei.


Este, de fapt, un conflict intre doua principii de drept: libertatea religioasa si un proces echitabil.

Curtea de Apel din Toronto, care a inceput procesul marti, a parut sa fie de acord cu argumentatia avocatului tinerei femei – venita la proces, purtand un niqab alb care ii dezvaluia doar ochii – conform careia, faptul ca nu i se vede fata clientei sale, nu inseamna ca marturia ei e alta.

"Daca am renunta la valul clientei mele, acesta nu va furniza nicio informatie semnificativa in plus", a sustinut energic David Butt, constatand ca dreptul la purtarea valului niqab este respectat de Carta canadiana a drepturilor si libertatilor.

"Clienta mea are dreptul sa isi acopere fata", a spus el, inainte de confirmarea faptului ca partea adversa nu are nevoie sa o vada pe tanara fara val.

Debutul procesului a avut loc in anii ‘80. Tanara, identificata doar prin initialele NS, astazi de 32 de ani, sustine ca a fost agresata sexual de un unchi si un var, intre anii 1982 – 1987. in 1992, tatal sau a cerut politiei sa renunte la acuzatiile impotriva celor doi suspecti.

?aisprezece ani mai tarziu, NS a decis sa ii dea in judecata pe atacatorii sai, iar cazul a fost redeschis.

©Traducere si Redactare Lacasuri Ortodoxe: Alex-Daniel Rotariu

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.