Consiliul Europei a hotarat: NU, interdictiei generale a valului musulman, si NU, interdictiei asupra construirii minaretelor

Lacasuri Ortodoxe: din Strasbourg, Franta (Consiliul European)
Consiliul Europei a hotarat: NU, interdictiei generale a valului musulman, si NU, interdictiei asupra construirii minaretelor

Parlamentarii Consiliului Europei au votat miercuri, 23 iunie 2010, impotriva unei interdictii generale privind valul in Europa, dupa o dezbatere asupra Islamului si islamofobiei.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin (cell extract) or…


intr-un text adoptat in unanimitate, ei recomanda celor 47 de state membre ale organizatiei sa "nu adopte o interdictie generala privind purtarea valului integral sau altui tip de imbracaminte religioasa, ci sa apere liberul arbitru al femeilor de a purta sau nu o tinuta religioasa”.

Ei cer "sa li se asigure femeilor musulmane sanse egale de a participa la viata publica si de a se angaja in activitati educationale si profesionale”.

"Dar, mai specifica acestia, restrictiile legale impuse acestei libertati pot fi justificate prin motive de securitate sau in cazul in care functiile indeplinite de o persoana impun exercitarea neutralitatii religioase sau descoperirea fetei sale."

De asemenea, textul condamna cu fermitate amenintarile cu moartea si decretele de condamnare la moarte emise impotriva celor care critica islamul sau care isi exprima opiniile politice vizavi de Islam.

Consiliul a cerut imigrantilor apartinand unei minoritati culturale, in tarile lor gazda, "sa nu se izoleze sau sa incerce sa stabileasca o societate paralela".

Parlamentarii au mai cerut Elvetiei sa abroge interdictia construirii minaretelor, decisa printr-un referendum, sustinand ca aceasta a fost discriminatorie fata de musulmanii din Confederatie.

Ei au mai cerut guvernului federal "sa adopte un moratoriu privind interdictia generala de constructie a minaretelor", "cat mai curand posibil, deoarece este o discriminare impotriva comunitatilor musulmane”.

"Construirea de minarete ar trebui sa fie posibila, in conformitate cu conditiile de siguranta publica si planificare", spune textul adoptat.

Elvetia aprobase in noiembrie anul trecut, in data de 29, cu o majoritate de 57,5%, o reforma a Constitutiei elvetiene prin care se interzice construirea de noi minarete, provocand prin aceasta o reactie puternica in lume, in special in tarile musulmane.

O asociatie musulmana a depus o plangere de discriminare in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), in care nu s-a luat inca pozitie.

Articol publicat in saptamanalul scris MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 24/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.