Occidentul in mainile crestinilor? Controverse privind construirea moscheilor in Austria

Lacasuri Ortodoxe: din Viena – Austria
Controverse privind construirea moschei
lor

Liderul comunitatii musulmane austriece a salutat construirea de moschei cu minarete in marile orase din aceasta tara, declansand furia celor de extrema dreapta care au mers pana acolo incat au avertizat ca este evidenta nevoie sase puna capat imigratiei din tarile musulmane.

©Traducere si Redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


intr-un interviu al agentiei de presa asutriece, APA, publicat in aceasta duminica, 22 august 2010, liderul comunitatii musulmane din Austria (IGGiÖ) Shakfeh Anas, a spus ca isi doreste sa vada cate o moschee cu minaret in fiecare dintre capitalele celor 9 provincii ale Austriei.

"Este dorinta mea pentru viitor", a spus el. "Pentru totdeauna de acum, nu-i putem impiedica pe oameni sa isi exercite (dreptul) la o libertate religioasa reala, care este protejat prin constitutie", a adaugat el. Aceasta presupune ca musulmanii sa aiba nu doar o camera de rugaciune, ci si o moschee cu minaret, a declarat Shakfeh.

"Pot exista discutii pe tema inaltimii minaretelor, si negocieri, iar existenta difuzoarelor pentru chemarea la rugaciune nu este obligatorie", a mai spus el.

Apelul a provocat imediat reactii ostile din partea extremei dreapta, al carei principal partid, Partidul Libertatea, a solicitat interzicerea "imigratiei din tarile musulmane. Partidul Libertatea a numit moscheile ca fiind "casele islamismului radical".

Alianta pentru Viitorul Austriei (BZÖ), o alta grupare de extrema dreapta, a votat pentru interzicerea moscheilor si minaretelor in toate provinciile austriece, spunand ca aceste locuri de cult reprezinta "celulele de rezistenta ale unei societati paralele inumane si ostile fata de democratie".

Deputatul Social Democrat (SPÖ), Omar Al Rawi, care este, de asemenea, responsabil cu integrarea in sanul IGGiÖ, i-a acuzat pe liderii de extrema dreapta ca instiga la "ura", afirmand ca ar trebui sa "se scuze pentru aceste excese".

Cunoscut pentru pozitiile proprii anti-imigratie, Partidul Libertatii a intretinut adesea campanii bazate pe slogane ca "Occidentul in mainile crestinilor”.

Conform estimarilor recente, 500.000 de musulmani locuiesc in Austria, dintr-o populatie de aproximativ 8.3 milioane locuitori.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 31/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.