In Franta a fost acordat primul credit imobiliar “halal” (conform cu Sharia – legea islamica)

Lacasuri Ortodoxe: din Strasbourg
tranzactii imobiliare islamice In Franta a fost acordat primul credit imobiliar "halal" (conform cu Sharia – legea islamica)

Primul imprumut pentru locuinte, din Franta, in conformitate cu principiile legii islamice, a fost atribuit unui "atlet de top", pentru achizitionarea unei case in regiunea Parisului, conform unei asociatii care se ocupa cu promovarea acestui tip de finantare.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Am reusit o prima tranzactie de creditare pentru casa”, a declarat Anass Patel, presedintele asociatiei de inovare pentru dezvoltare economica si imobiliara (AIDDIM).

tranzactii imobiliare islamice Destinatarul este un "atlet de elita", care si-a cumparat o casa in regiunea Parisului, pentru o "suma semnificativa", si a fost dispus sa se conformeze acestei premiere, a declarat Patel – un expert in domeniul imobiliar si reprezentant al firmei de consultanta DTZ Asset Management – fara a-i dezvalui identitatea.

imprumutul a fost acordat de BRED. Intervievata de AFP, banca afiliata la grupul Banca Populara, a refuzat sa comenteze.

Operatiunea a fost efectuata printr-un mecanism de cumparare – revanzare ("Murabaha"), constand in cumpararea proprietatii de catre banca, si revinderea acesteia clientului. Clientul poate achita astfel, intr-una sau mai multe transe, percepandu-i-se acestuia si un comision pentru serviciul prestat.

Formula este utilizata pentru a evita plata dobanzilor, interzisa de legea islamica.

O norma fiscala, pentru clarificarea acestui instrument juridic si fiscal, a fost publicata pe 24 august 2010.

"Nu mai putem spune ca este imposibil in Franta sa faci tranzactii conforme cu Sharia (cu principiile legii islamice). Bancile pot face acest tip de manevra", afirma Patel, cu entuziasm, precizand ca piata de credit rezidential "halal" in Franta poate fi estimata la 7,2 miliarde euro.

Sistemul financiar islamic interzice recurgerea la diverse interese, speculatii sau la investitii considerate necurate (jocuri, alcool, arme, pornografie, tutun …) – vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.