Vandalizarea grava a unui cimitir crestin-ortodox aflat in tinutul natal al Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I

TURCHIA IMVROS cimitir vandalizat Lacasuri Ortodoxe: din Istanbul (AsiaNews)
in noaptea dintre 28 si 29 octombrie 2010, zi de sarbatoare a Republicii fondate de Kemal Ataturk, atacatori necunoscuti au intrat in incinta cimitirului aflat pe insula Panagia Imvros (Goikocea in turca) si au vandalizat 78 de morminte. Un asemenea act nu a mai fost comis aici de 20 de ani.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Incidentul, se zvoneste pe insula, indica o incercare de a crea panica in randul celor aproximativ 350 de crestini aflati pe aceasta insula.

TURCHIA IMVROS cimitir vandalizat Insula Imvros, unde actualul patriarh ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, s-a nascut, alaturi de insula Tenedos au fost locuite in proportie de 99% de populatie crestin-ortodoxa, dar odata cu Tratatul de la Lausanne din 1923 au fost acordate Turciei, cu conditia ca guvernul de la Ankara sa le permita acestora deplina autonomie administrativa.

Au urmat insa, in ideea suspendarii regimului autonom prevazut de prezentul tratat, diverse metode de constrangere, cum ar fi exproprierea fortata, inchiderea scolilor si suspendarea predarii in limba greaca, infiintarea unei inchisori a caror rauvoitori ii amenintau pe crestini, acestia din urma abandonandu-si intr-un final terenurile si cautand refugiu la inceput in Istanbul si mai apoi pe cele cinci continente.

Potrivit Nikos Maginas, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, auzind despre incidentul grav care a avut loc in tinutul sau natal, a atribuit acest act de vandalism "obisnuitilor suspecti cunoscuti-necunoscuti". Bartolomeu insusi in predica sa, in parohia Sf. Dumitru din Kurtulus Istanbul, referindu-se la incident a spus: "Este o lupta continua a noastra pentru supravietuire si pentru traditiile noastre vechi pe aceste meleaguri. Dupa mai multe greutati am inceput sa zarim unele licariri de lumina, de speranta pentru problemele noastre pe termen lung. Dar fapte neplacute apar din nou, cum ar fi cele care au avut loc in cimitirul de pe insula Imvros, unde suspectii obisnuiti cunoscuti-necunoscuti sunt responsabili de distrugerea crucilor de pe mormintele din cimitir. Batalia noastra nu se va termina, insa intotdeauna cu Harul Domnului nostru – a incheiat Patriarhul Ecumenic – cu perseverenta, cu perspectiva europeana a Turciei si cu eforturile liderilor sai, suntem increzatori ca aceste rezultate mult dorite vor aparea intr-o buna zi".

Ministerul de Interne a condamnat episodul si a dispus Magistraturii din Imvros efectuarea unor investigatii prompte pentru arestarea celor responsabili.

Astfel de acte demonstreaza ca exista rezerve inca puternice de intoleranta fata de grupurile minoritare din Turcia, care incearca sa submineze deschiderile guvernului fata de acestea. Executivului, pe de alta parte, in ciuda faptului ca vantul pare sa ii sufle in panze, ii lipseste vointa politica necesara rezolvarii problemelor minoritatilor, preferand sa le amane pe termen nelimitat.

Dupa cum s-a mentionat in Istanbul, perspectiva europeana a Turciei nu ar trebui sa constea numai in cererile privind anumite drepturi, ci, de asemenea, in aplicarea imediata a normelor Uniunii.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 43/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.