publicat în: Arhivă

Trei biserici dintr-o provincie predominant musulmana din Rusia au fost incendiate ieri dimineata

Dmitri Medvedev vizitand una dintre bisericile incendiate Trei biserici dintr-o provincie predominant musulmana, din Rusia, au fost incendiate, in dimineata zilei de luni, 8 noiembrie 2010.

Una dintre biserici, ortodoxa, din satul Ordjonikijevskii, a fost aproape complet distrusa. Celelalte doua – o biserica ortodoxa si o biserica baptista aflate in orasul din apropiere de Karaciaevsk – au suferit pagube minore dupa ce paza de noapte a chemat pompierii pentru stingerea focului.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: ALEX_Daniel Rotariu


Nu s-au raportat inscriptii jignitoare.

Dmitri Medvedev vizitand una dintre bisericile incendiate "Potrivit informatiilor preliminare, toate cele trei atacuri incendiatoare au avut loc intre 4:00 – 06:00 dimineata, luni", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, din Kabardino-Balkaria, Kazim Baibanov, pentru Interfax Moscova.

”Mai mult, toate cele trei incendii au fost pornite prin aruncarea unor obiecte inflamabile prin ferestrele bisericilor".

Desi vandalizarea bisericilor este rara in Rusia, ea se inregistreaza in principal in Caucazul Musulman de Nord, unde comunitatile crestine traiesc printre musulmani, iar violenta a afectat in general regiunea.

in provincia Karaciaievo-Cerkessia, cu toate acestea, violenta a fost limitata, chiar daca insurgentii considera Caucazul de Nord, inclusiv Karaciaievo-Cerkessia, ca teritoriu ocupat.

Ismail Berdiev, seful Administratiei regionale Spirituale pentru musulmani, crede ca incendierile de luni au avut drept scop destabilizarea relatiei dintre crestini si musulmani.

insa, Berdiev mai crede ca atacurile nu vor avea un astfel de efect.

"Indiferent de religie, o persoana care crede nu va ridica mana impotriva unei biserici sau a unei moschei deopotriva, pentru ca ambele dintre ele sunt casele lui Dumnezeu", a declarat RIA Novosti.

Karaciaievo-Cerkessia, de asemenea mentionata si drept Karaciai-Cherkess, este casa a aproximativ 440.000 de oameni.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 43/2010