publicat în: Arhivă

Bosnia repatriaza 6 fundamentalisti arabi israelieni

Lacasuri Ortodoxe: din Saraievo
?ase arabi israelieni, apropiati ai miscarii de inspiratie wahhabi, care au fost retinuti pentru sedere ilegala in Bosnia, au fost repatriati luni de catre autoritatile bosniace, in Israel, a declarat ministerul de securitate.

Cele sase persoane nu si-au inregistrat intrarea lor, la sfarsitul lunii februarie 2011, incalcand astfel reglementarile legale, a declarat ministerul intr-o declaratie.


"Cetatenii din Israel, aproapiati ai miscarii Wahhabi, s-au intors luni, de pe aeroportul din Sarajevo, in tara lor", a declarat sursa.

Dupa sosirea lor in Sarajevo, in data de 28 februarie, ei ramasesera pentru cateva zile la moscheea numita “a regelui Fahd" – numele monarhului decedat al Arabiei, care a finantat construirea acesteia – a spus pentru AFP o sursa din Ministerul de securitate, cu conditia anonimatului.

Moscheea, construita cu un deceniu in urma, este frecventata de catre membrii comunitatii locale Wahhabi.

Cei sase arabi israelieni, au mers mai apoi la Tuzla (nord-est), unde au vizitat, de asemenea, un loc cunoscut pentru atragerea membrilor miscarii Wahhabi, a mai spus sursa.

Cei sase barbati au mai fost, de asemenea, condamnati la o interdictie de intrare in Bosnia pentru douasprezece luni.

Unii musulmani bosniaci – o comunitate in esenta moderata – au adoptat doctrina si modul de viata inspirat de fundamentalistii sauditi Wahhabi, care nu existau in tara inainte de razboiul din Bosnia (1992-1995 – intre sarbi, croati si musulmani).

Dintre cei aproximativ 3.8 milioane de oameni din Bosnia, 40% sunt musulmani, 31% sarbi ortodocsi si 10% croati catolici.

Miscarea Wahhabi numara aproximativ 3.000 de membri, conform securitatii locale.