Friday 8 january 2010

Justitia din Bangladesh a interzis amestecul religiei in politica

Lacasuri Ortodoxe: din Dhaka / Bangladesh
Justitia din Bangladesh a interzis amestecul religiei in politica

Zeci de partide politice islamiste din Bangladesh trebuie sa elimine referirile la Islam din titulatura lor, si este interzisa, de asemenea, utilizarea religiei in campaniile lor electorale, in urma unei decizii a justitiei, a anuntat luni, 4 ianuarie 2010, chiar ministrul justitiei din aceasta tara.


Curtea Suprema din Bangladesh a declarat nul cel de-al 5-lea amendament din Constitutie, care permitea partidelor politice bazate pe religie sa se dezvolte in aceasta tara dupa anii ‘70, a declarat ministrul Justitiei, Ahmed Shafik.

"Toate partidele politice bazate pe religie vor fi interzise conform Constitutiei originale", a declarat Ahmed pentru AFP.

In 1988 in Constituitia Bangladesh fusese introdus un verset din Coran, facand in acelasi timp ca Islamul sa devina religie de Stat in Bangladesh, tara din Asia de Sud, majoritar musulmana.

Constitutia originala a Bangladesh-ului, formulata dupa castigarea independentei sale fata de Pakistan, in 1971, interzicea utilizarea religiei in politica.

"Vrem sa restabilim constitutia originala. Laicitatea a fost un stalp al constitutiei din 1972", a declarat ministrul de Justitie.

Principalul partid de opozitie, Partidul Nationalist din Bangladesh (BNP), care si-a descoperit ca aliati alte doua partide islamiste, a spus ca va contesta decizia.

Noul guvern a interzis, in octombrie 2009, un partid controversat islamist, acuzandu-l de incercarea de a destabiliza tara.

Alte 4 partide radicale islamiste, printre care Jamayetul Mujahedin din Bangladesh (JMB), au fost deja interzise dupa o serie de atentate cu bomba care au produs moartea a 26 de persoane inca din 2005.

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile