Prima moschee din Turcia, dedicata lui… Iisus Hristos!

In orasul turc Diyarbakir a fost construita prima moschee din lume dedicata lui Iisus Hristos, informeaza agentia de stiri cipriota Romfea, citata de Gardianul.

Asa cum anunta mass-media turca, autoritatile de la Ankara vor prin acest gest sa marcheze un moment de bunavointa fata de reprezentantii altor religii.


“Iisus este egal si onorat ca si un profet atat in Islam, cat si in Crestinism”, a declarat Mustafa Uzun, responsabilul cu ridicarea acestei moschei. “Este o mare placere pentru noi sa-i fie dedicata aceasta moschee”, a mai declarat acesta.

Reactia populatiei fata de decizia autoritatilor locale a fost una controversata, dar muftiul moscheei i-a potolit spunand ca Iisus este mentionat in Coran si, prin urmare, nimic nu poate sta in calea ridicarii lacasului dedicat Acestuia.

Gestul autoritatilor l-a surprins placut pe preotul Bisericii Ortodoxe Siriene din oras, Yusuf Akbulut, care a subliniat ca este pentru prima data in istorie cand se ridica o moschee dedicata lui Iisus. La randul sau, pastorul protestant Ahmet Gyuvener vede in acest gest un act de toleranta fata de crestini.

Diyarbakir este astazi cel mai mare oras din sud-estul Turciei unde traieste o comunitate mare crestin-ortodoxa formata din credinciosi armeni si sirieni. In 1915, aceasta a fost greu incercata in timpul persecutiilor autoritatilor turce, disparand practic in anii urmatori, dupa care a inceput din nou sa fiinteze – semneaza articolul din Gardianul, Dumitru Manolache.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.