Daca tot se demoleaza bisericile crestine in Europa, apar moscheile. Unda verde din partea primarului din Copenhaga, pentru prima moschee din Danemarca

Lacasuri Ortodoxe: din Copenhaga
O mare majoritate de centru-stanga a Consiliului Local din Copenhaga a dat unda verde in aceasta saptamana construirii primei moschei din Danemarca, a anuntat primaria.

Moscheea va fi construita de comunitatea siita, in capitala daneza, pe o suparfata de 2.000 de m2, pe locul unei fabrici dezafectate de masini, din cartierul popular de nord-vest al orasului Copenhaga.


Sala de rugaciune se va afla sub o cupola albastra care se va ridica la 24 de metri, existand si doua minarete de 32 de metri, simbolice, pentru ca este interzisa chemarea la rugaciune, din respect pentru cartier.

"Prin aceasta decizie, speram ca moscheea va contribui in mod activ in demonstrarea faptului ca orasul Copenhaga este un oras al diversitatii", a spus Klaus Bondam catre AFP, viceprimar responsabil cu serviciile tehnice si de mediu.

El a reamintit faptul ca orasul Copenhaga are deja "o sinagoga, o biserica rusa si este firesc ca acesta sa aiba si o moschee", mai ales ca aici locuiesc o mare parte a musulmanilor (200.000) din regatul scandinav (3% din populatie).

"Este incurajator sa vedem in cele din urma la Copenhaga, in Danemarca, o moschee adevarata, pentru ca musulmanii au in prezent apartamente, subsoluri si depozite abandonate ca locuri de rugaciune, a salutat hotararea primariei, Hamid El Mousti, un danez de origine marocana, membru social-democrat al Consiliului.

"?iitii, atat din Irak cat si din Iran, reprezentand o minoritate printre musulmanii din Danemarca au aratat ca pot fi uniti atunci cand este vorba sa realizeze un astfel de proiect, in timp ce sunitii s-au divizat imediat dupa exprimarea unei asemenea intentii, la inceputul anilor ‘90".

Costul moscheii, impreuna cu un centru cultural musulman, este estimat la 40-50 milioane de coroane (5.4 – 6.7 milioane euro), finantat prin donatii private, din care o parte a fost deja asigurata de catre Asociatia Ahlul Bayt, aflata in spatele acestui proiect.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.