Prăjitură cu fructe – mere, vişine, caise etc.
Timp de pregătire: 20 min
Timp de coacere: maximum 30 min (în funcţie de puterea cuptorului) Este cea mai simplă cocă pentru post,fără frământare exagerată sau timp de creştere şi surprinzător de gustoasă, potrivită pentru orice fel de umplutură. Cantităţile sunt pentru o tavă obişnuită de cuptor.Pentru cocă aveţi nevoie de:– 1 cană şi jumătate (375 ml) cu ulei
– 1 cană (250 ml) cu borş, apă minerală sau apă plată
– 1 kg. de făină
– 1 praf de sare
– 1 praf de bicarbonat de sodiu stins într-o linguriţă de oţet sau zeamă de lămâie
– pesmet ori făină şi ulei pentru tapetat tava, sau hârtie pentru copt
Preparare: Amestecaţi 1 cană de ulei, cu borşul (sau apa), sarea şi bicarbonatul stins, apoi adăugaţi făină până obţineţi o cocă pe care să o puteţi întinde. Nu trebuie frământată mult, doar până se amestecă ingredientele. Amestecaţi apoi cu o lingură, o jumătate de cană de ulei cu făină, până se obţine o cremă de consistenţa unei smântâne groase. Împărţiţi coca în două, întindeţi cu făcăleţul prima jumătate, oricum, nu neapărat în forma tăvii şi ungeţi-o cu jumătate din cremă.Rulaţi coca unsă şi, când obţineţi un sul, răsuciţi-l ca pe un melc (în spirală). Procedaţi la fel şi cu cealaltă jumătate de cocă, după care lăsaţi-le la rece, până pregătiţi umplutura.Acest procedeu va face coca să se desfacă în foi.Pentru umplutură aveţi nevoie de:– 2 kg. de fructe (mere, vişine, caise, piersici etc.)– 3 linguri cu griş (numai pentru fructele zemoase ca merele sau vişinele)– 1 cană (250 g) cu zahăr– mirodenii (pentru mere: scorţişoară, esenţă de lămâie şi vanilie) – unele fructe sunt parfumate şi nu este nevoie de acest ingredientPreparare: Fructele se pregătesc în funcţie de felul lor: merele se curăţă de coajă şi se rad cu o răzătoare obişnuită sau în robot, din vişine se scot sâmburii, caisele şi piersicile trebuie curăţate de pieliţă şi apoi tăiate bucăţele etc. Se amestecă cu zahărul şi mirodeniile (fructele care au mult suc nu se storc de zeamă ci se presară grişul peste ele, prăjitura devenind astfel mai înaltă).Ungeţi tava cu ulei şi tapetaţi-o cu pesmet, de preferat (făina se arde), sau puneţi în tavă hârtie pentru copt, luaţi prima bucată de cocă, fără să o desfaceţi(!), şi întindeţi-o în forma tăvii pe care o folosiţi, aşezaţi-o în tavă, puneţi deasupra umplutura, apoi acoperiţi cu cealaltă jumătate de cocă.Se coace la foc potrivit, până când se colorează puţin deasupra. Nu trebuie să se rumenească. Se taie caldă şi se pudrează cu zahăr (puneţi zahărul pudră în strecurătoarea de ceai şi agitaţi-o deasupra prăjiturii ca să fie presărat uniform).
– conf. Platforma 1 LacasuriOrtodoxe @KSLCatalin_int-act.18.04.8 Bucuresti/ Media Gallery (Chronicles) 1Rdp2.Traditional