ITALIA SUB SOC: Curtea Europena a Drepturilor Omului a hotarat excluderea crucifixelor din scolile italiene

Lacasuri Ortodoxe: din Roma
Crucifixul in scoli: Roma protesteaza impotriva deciziei de la Strasbourg

Ministrul italian al Educatiei s-a revoltat impotriva deciziei “ideologice” luata marti, 3 noiembrie 2009, de Curtea Europena a Drepturilor Omului, prin care este condamnata prezenta crucifixelor in salile de clasa italiene, iar guvernul a si anuntat recursul.


"Prezenta crucifixelor in salile de clasa nu inseamna aderarea la catolicism, ci este un simbol al traditiei noastre", a declarat Mariastella Gelmini, citata de agentia Ansa.

"Istoria Italiei a cunoscut, de asemenea, aceste simboluri; prin eliminarea lor se inlatura o parte din noi insine. in tara noastra, nimeni nu vrea sa fie impusa religia catolica", a mai spus ea.

"Nimeni, si cu atat mai mult un tribunal european ideologic, nu a reusit sa stearga identitatea noastra. Constitutia noastra, de asemenea, recunoaste pe buna dreptate valoarea deosebita a religiei catolice", a adaugat aceasta.

Curtea de la Strasbourg a considerat ca prezenta crucifixului s-ar opune atat dreptului parintilor de a-si educa copiii conform propriilor convingeri cat si dreptului copiilor la libertatea religiei.

Judecatorii au hotarat ca aceste crufixe ar putea fi usor de interpretat de catre elevii de toate varstele, ca un simbol religios, un semn care ii poate deranja pe studentii de alte religii sau atei.

Curtea a constatat in unanimitate o incalcare a articolului 2 din Protocolul 1 (dreptul la educatie), coroborat cu articolul 9 din Conventia Drepturilor Omului (libertatea de gandire, constiinta si religie).

"Guvernul, desigur, va face recurs", a declarat, pentru AFP, Ministerul italian al Afacerilor Externe.

"Decizia Curtii de la Strasbourg urmareste anularea radacinilor noastre crestine (…) Suntem pe calea crearii unei Europe fara identitate sau traditii. Prin urmare, devine urgenta inserarea radacinilor crestine in Constitutia italiana", a raspuns la randul sau Alessandra Mussolini, nepoata dictatorului italian.

Acest “verdict calca in picioare drepturile noastre, cultura noastra, istoria noastra, traditiile noastre si valorile noastre", a precizat ministrul pe probleme administrative, Roberto Calderoli, membru al miscarii populiste a Ligii Nordului.

"in orice caz, crucifixele raman pe zidurile scolilor noastre, asa cum au fost intotdeauna, tot asa cum vom continua sa avem sarbatorile noastre de Craciun, pentru ca suntem mandri de simbolurile noastre si de sensul acestora", a adaugat el.

Conferinta Episcopilor Italieni "a vorbit despre amaraciunea iscata de aceasta decizie a Curtii Europene, denuntand o viziune" partiala si ideologica", pentu ca un crucifix “nu este doar un simbol religios, ci reprezinta si semnul apartenentei la o cultura".

Comunistii PDCI au salutat insa aceasta decizie luata la Strasbourg, pe motiv ca astfel se "reafirma valoarea secularismului in scoala, ca o garantie de baza a egalitatii in drepturi".

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.