Recursul Italiei privind prezenta crucifixelor in scoala a fost acceptat de CEDO

Lacasuri Ortodoxe: din Strasbourg (Consiliul European – AFP)
Recursul Italiei privind prezenta crucifixelor in scoala a fost acceptat de CEDO

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a acceptat actiunea de recurs a Italiei, vizand condamnarea prezentei crucifixului in salile de clasa, a declarat ieri, marti 2 martie 2010, Curtea.


"Comisia, formata din cinci judecatori ai Marii Camere (care decide in apel), in zilele de 1 si 2 martie 2010, a acceptat cererea guvernului italian, din 28 ianuarie 2010, in cazul Lautsi impotriva Italiei. Cazul va fi examinat de catre Marea Camera, care va decide cu privire la o decizie finala – a declarat CEDO. Procesul va dura insa mai multe luni.

Ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, conform La Croix, si-a exprimat imediat satisfactia si “increderea" in modul de desfasurare a procesului.

El a spus ca Italia isi propune sa mentina "valorile fundamentale ale credintei crestine religioase inradacinate in randul majoritatii cetatenilor italieni."

Conferinta Episcopala Italiana (IEC), in ce o priveste, a salutat si ea "un alt pas in directia cea buna."

Condamnarea Italiei – aminteste La Croix – din 3 noiembrie 2009, de catre Curtea de la Strasbourg, a dat nastere unor vehemente proteste in peninsula.

Curtea constatase ca prezenta crucifixului incalca dreptul parintilor in educarea copiii lor, conform propriilor convingeri, si incalca de asemenea si dreptul copiilor la libertatea de religie.

Din 1984, catolicismul nu mai este religie oficiala de stat in Italia, dar ordonanta adoptata in 1920 in timpul fascismului vizand prezenta crucifixului in scoli nu a fost niciodata eliminata.

Curtea de la Strasbourg a fost sesizata de catre o mama italianca, Solie Lautsi, respinsa initial de catre instantele italiene pe aceasta tema.

Judecatorii europeni au considerat ca crucea ar putea fi usor interpretata, de catre elevii de toate varstele, ca fiind un simbol religios, un semn ce ii poate deranja pe elevii de alte religii sau atei.

Curtea a constatat in unanimitate, o incalcare a articolului 2 din Protocolul 1 (privind dreptul la educatie), coroborat cu articolul 9 al Conventiei (libertatea de gandire, constiinta si religie).

Curtea de la Strasbourg a acordat o amenda de 5.000 de euro in favoarea solicitantului, pentru daune morale.

© KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 7/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.