Patriarhul Kirill a trebuit sa suporte reactiile neprietenoase ale studentilor fizicieni

Patriarhul Kirill a trebuit sa suporte reactiile nu tocmai prietenoase ale studentilor fizicieni

Vizita Patriarhului Kirill la Universitatea de Inginerie Fizica MIFI a provocat un scandal neasteptat, unii dintre studenti protestand fata de faptul ca, inainte de vizita acestuia, in curtea MIFI, la intrare, a fost instalata o cruce, iar pentru participarea la intalnire, cursurile au fost intrerupte.


Studentii care au reactionat, au sustinut ca aceste lucruri nu ar trebui sa se intample intr-o universitate laica, si intr-o tara in care functioneaza principiul libertatii constiintei, mai ales ca biserica este separata de Stat.

Dupa intronizarea lui Kirill in fruntea Bisericii Ortodoxe Ruse, misionarismul in randul tinerilor a crescut in intensitate. S-ar parea ca manifestarea din prezent este o reactie naturala a unor tineri studenti fata de aceasta atitudine, apreciaza presa locala.

in plus, s-ar parea ca au existat si unele conflicte de ordin teologic in cadrul discutiilor avute atat cu credinciosii cat si cu cei atei. Dezbaterea ar fi avut trei teme importante carora Patriarhul trebuia sa le raspunda: daca pacatul ajunge pana in centrul atomului, daca gaurile negre si antimateria sunt demonice si cum sa ne protejam de “mizeria de pe internet”.

Se pare ca, deranjanta, a devenit si atitudinea cadrelor universitare fata de Patriarh, care a fost primit precum un inalt functionar de Stat, studentii refuzand ca cei de la conducerea Universitatii sa le impuna un “format religios”. Cu toate acestea, conducerea remarca faptul ca Biserica se apropie mult de Stat, deci si ierarhia ei de inaltii functionari.

©Bogdan Roman publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 9/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.