publicat în: Arhivă

Mesajul PS Episcop Visarion cu prilejul inceperii noului an scolar

Iubiti elevi si distinsi dascali

Cu ajutorul lui Dumnezeu traim astazi cu totii un moment emotionant si anume inceperea unui nou an scolar.
Sub obladuirea praznicului inaltarii Sfintei Cruci – altarul de jertfa al Domnului nostru Iisus Hristos – sarbatorit astazi de catre intreaga Biserica, ne-am rugat ca acest inceput sa fie cu binecuvantare de Sus iar harul Sfantului Duh sa insufle tuturor elevilor „duhul intelepciunii, al stiintei si al evlaviei” spre a capata cat mai multe cunostinte folositoare pentru luminarea cugetului si propasirea spirituala.


Ne-am rugat ca Dumnezeu sa le insufle elevilor „duhul cel bun care povatuieste pe calea cea dreapta si aduce spor de intelepciune, de stiinta si de toate faptele cele bune”, in asa fel ca ei sa fie cu adevarat bucurie parintilor si dascalilor lor spre sprijinirea Bisericii si a Patriei noastre strabune.

Anul scolar marcat de inceputul anotimpului bogat al toamnei cand in hambare se aduna roadele campului, are o semnificatie deosebita pentru cei care ii trec pragul cuprinsi de dorinta cunoasterii si a acumularii de cat mai multe cunostinte folositoare pentru viata de zi cu zi.
intr-o deplina emulatie spirituala, scolarii incepand de la cei care deslusesc pentru prima data tainele scrisului si ale cititului si pana la cei din clasele terminale de liceu se straduiesc sa urce noi trepte pe scarile cunoasterii, ale stiintei si intelepciunii avand ca finalitate desavarsirea personala si dezvoltarea personalitatii fiecaruia in folosul semenilor.

Va punem la suflet dragi elevi sa va adapati cat mai mult din bogatul si nesecatul izvor de cunostinte al materiilor pe care le vor preda invatatorii si profesorii vostri ca sa puteti beneficia din plin de binefacerile slovei scrise. Sa va adapati in acelasi timp si din tezaurul duhovnicesc al credintei noastre strabune pe care-l primiti mereu prin ora de religie atat de importanta in procesul educational. Numai intariti cu mintea si cu sufletul, luminati de razele binefacatoare ale invataturii crestine veti putea birui toate incercarile si obstacolele din viata si veti deveni cu adevarat aceeasi buni romani si buni crestini ca si inaintasii nostri.

La acest inceput de an scolar 2009/2010, rugam pe Bunul Dumnezeu sa va daruiasca voua dragi elevi darurile Sale, luminarea mintii si intelepciune.

Dorim de asemenea intregului corp profesoral sanatate, bucurie si mult spor intru lucrarea de modelare a tinerelor vlastare ale neamului si ale Bisericii noastre strabune.

impartasindu-va dragostea noastra cu parintesti si arhieresti binecuvantari va dorim succes in noul an scolar si Dumnezeu, izvorul intelepciunii sa va ocroteasca cu sanatate, putere de munca si roade imbelsugate in aceasta inaltatoare si nobila activitate ce o incepeti astazi.

† VISARION BALTAT

Episcopul Tulcii