Seminarul Teologic din Craiova si-a serbat ocrotitorul

Luni, 25 ianuarie 2010, Seminarul Teologic din Craiova si-a serbat ocrotitorul. Cu acest prilej, in mijlocul elevilor seminaristi si al parintilor profesori a poposit si inalt Preasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, care a oficiat slujba Sfintei Liturghii in paraclisul scolii.

Dupa slujba, IPS Irineu le-a amintit tinerilor seminaristi despre datoria pe care o au de a pastra unitatea Bisericii prin punerea in practica a lucrurilor invatate, dupa exemplul Sfantului Grigorie Teologul:


„Osteneala noastra este asadar sa desavarsim aceasta unitate, iar pe de alta sa implinim cu fapta cele pe care le-am invatat caci, ne spune Mantuitorul Iisus Hristos: « Mare se va chema in imparatia lui Dumnezeu cel ce va face ceea ce va invata », adica invatam, dar si lucram. Nu putem sa ramanem numai intr-o parte si avem intr-adevar multumirea sufleteasca ca am realizat ceva, ci invatatura trebuie sa fie conjugata cu fapta, una fara alta duc la o despar?ire, la o desfigurare a vietii noastre. Cel care invata fara ca sa faptuiasca ramane un simplu „chimval zanganitor” asa cum zice Sfantul Apostol Pavel, care nu are consistenta, dar cel care nu invata rataceste, cum ne spune Mantuitorul: „Rataciti fara sa cunoasteti Scripturile si puterea lui Dumnezeu”, deci atat Scripturile, puterea lui Dumnezeu si fapta noastra se unesc laolalta in chipul teologului, acela care se roaga, cum ne invata Sfantul Grigorie de Nazianz: « Teolog este cel care se roaga, teolog este acela care contempla, teolog este acela care mediteaza cuvantul lui Dumnezeu si-l pastreaza in suflet si in viata sa ». Deci noi care invatam aici trebuie sa indeplinim aceste coordonate absolut necesare ale invataturii si ale practicii, asa cum ne arata viata Sfantului Grigorie si a Sfantului Vasilie cel Mare ca nu cunosteau decat doua cai: ale scolii si ale Bisericii”.

Tot in cadrul Sfintei Liturghii IPS Irineu a prohirisit intru preot pe tanarul diacon Stoica Lucian ?tefan pe seama parohiei cu hramul Adormirea Maicii Domnului din localitatea Goicea Mica, judetul Dolj, si a oferit parintelui inspector Gheorghe Parva, profesor la Seminarul Teologic, rangul de iconom stavrofor. in incheierea programului liturgic Parintele Mitropolit a savarsit slujba parastasului in amintirea celor adormiti. De asemenea, IPS Irineu a mai luat parte si la traditionala serbare inchinata sfantului ocrotitor.

Mitropolia Olteniei

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.