Institutul IBLA, incendiat la inceputul lunii ianuarie 2010, va fi reconstruit

Lacasuri Ortodoxe: din Tunis / Tunisia
Institutul IBLA – incendiat la inceputul lunii ianuarie 2010 – va fi reconstruit

Institut Ibla din Tunis, devastat la 5 ianuarie 2010 de un incendiu, in care a pierit si un misionar italian, va fi reconstruit gratie ajutoarelor din Tunisia si din strainatate, a declarat directorul sau, parintele Jean Fontaine.


Institutul IBLA – incendiat la inceputul lunii ianuarie 2010 – va fi reconstruit

"Am primit un ajutor extraordinar, mai multe partide tunisiene si mai multi straini raspunzand apelului nostru la solidaritate", a spus clericul care conduce Ibla de aproximativ 45 de ani.

O explozie cauzata de prezenta benzinei – potrivit autoritatilor judiciare – a pornit un incendiu in biblioteca.


Ancheta deschisa pe aceasta tema, vizand imprejurarile producerii accidentului si moartea parintelui Gian Battista d’Ascanio, in varsta de 55 de ani, nu a ajuns inca la nicio concluzie in urma constatarilor sale – conform declaratiei lui John Fontaine.

Institutul a lansat o chemare la "solidaritate" pentru reconstructia bibliotecii in care 17.000 dintre cele aproximativ 32.000 de titluri fusesera arse.

"Au fost create colective de academicienii tunisieni si straini, pentru a ajuta la reconstructia Ibla, dar participa si oamenii obisnuiti, dornici ei insisi sa ia parte la recuperare si depozitare", a salutat gestul parintele Fontaine.

Institutul IBLA – incendiat la inceputul lunii ianuarie 2010 – va fi reconstruit

Presedintele Zine El Abidine Ben Ali a preluat restaurarea sediul Ibla, situat in Medina, si s-a aratat dispus sa ofere bibliotecii "asistenta necesara pentru ca aceasta sa isi reia pozitia si influenta cunoscute de la inceputul secolului ", potrivit agentiei tunisiene TAP.

Fondata in 1926 de catre Parintii Albi misionari in Africa, Ibla este un loc de cercetare literara si antropologica.

Carmen-Ana / redactie

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.