(VIDEO: Tur virtual) Bogatie, arta si incantare – muzeul Guimet reinvie splendoarea curtii regale din Lucknow

muzeul Guimet si splendoarea curtii regale din Lucknow - IndiaBogatie, arta si incantare: muzeul Guimet reinvie splendoarea curtii regale din Lucknow, un oras din nordul Indiei, care a stralucit ca o stea timp de un secol (1754-1856), pana la anexarea sa de catre britanici.

Expozitia “O curte regala in India, Lucknow, secolul XVIII – XIX”, deschisa pana in data de 11 iulie la Paris, demonstreaza ca timp de un secol capitala provinciei Awadh (actuala Uttar Pradesh) a fost gazda unei culturi cosmopolite sofisticate.

Expozitia prezinta picturi ale curtii, miniaturi, bijuterii, obiecte de valoare si haine de lux, imagini vechi ale orasului din aur si argint. Sunt marturii ale unei “civilizatii indo-musulmane usoare, hibride, primitoare si stralucitoare”, a subliniat Amina Taha Hussein, conservator sef la Muzeului Guimet.

In timpul in care Delhi, scaunul dinastiei Mughal, era rasturnat (in 1739) de catre trupele iraniene, artistii indieni – pictori, poeti, muzicieni, dansatori – alegeau sa se stabileasca in regiunea agricola prospera Awadh, in special in Lucknow.

Europenii, aventurierii, artistii, militarii sau reprezentantii companiilor comerciale au fost atrasi, de asemenea, de frumusetea orasului, de opulenta si generozitatea nawabilor, suverani siiti de origine iraniana. Printre ei s-au numarat si pictorul englez Tilly Kettle, francezii Claude Martin si Jean-Baptiste Gentil, elvetianul Antoine-Louis Polier.

Expozitia, imaginata de Los Angeles County Museum of Art (LACMA) este prima dedicata orasului Lucknow in timpul sau de glorie.

Epoca de aur a orasului a fost scurta, pana la ambuscada britanica. Acesta incepe odata cu accederea la putere a suveranului Shuja-Daula in 1754, care face din Lucknow resedinta sa permanenta. Nawabul a incercat sa reduca puterea armata in crescanda a British East India Company, aducandu-i o infrangere usturatoare in 1764. El a semnat atunci un tratat cu Marea Britanie prin care sa recupereze competentele asupra Awadh, in schimbul unor concesii comerciale si al unor tranzactii mari in numerar.

Treptat, sub conducerea nawabilor preocupati ca dinastia sa fie marcata de stralucire si de arta, Lucknow-ul a fost acoperit cu palate, moschei si mausolee inspirate de arhitectura Mughal, impodobite in stil rococo sau neoclasic european.

Constructiile au inceput sa se intinda de-a lungul raului Gomti (un afluent al Gangelui), pe care navigau barcile nawabilor, in forma de peste.

Ultimul nawab din Lucknow, Wajid Ali Shah, prezenta un interes deosebit pentru muzica si poezie. Dar British East India Company, care-l dispretuieste, decide sa-l elimine in 1856 si anexeza provincia Awadh. O poveste frumoasa prezentata in filmul “Jucatorii de sah” (1977) al lui Satyajit Ray.

Lucknow-ul a suferit represalii din partea englezilor si partial a fost distrus in 1858.

Miscati mouse-ul deasupra imaginii:

src=“http://www.guimet.fr/visite_virtuelle/collections/mov/00_ase_12_hd.mov”width=“500” height=“400″controller=“false”scale=“TOFIT”autoplay=“false”cache=“false”type=“video/quicktime”pluginspage=“http://www.apple.com/quicktime/download/”>

In cazul in care turul virtual nu este vizibil va trebui sa descarcati programul QuickTime.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.