Orasul care a gazduit toate CIVILIZATIILE MESOPOTAMIEI… distrus de proiectul unui BARAJ TURCESC-ILISU (HASANKEYF – orasul epocii bronzului)

situl oras HASANKEYFProiectul unui baraj turcesc ameninta orasul HASANKEYF, care dateaza din epoca bronzului

HASANKEYF a supravietuit secetei, razboaielor si imperiului, dar ar putea fi inundat in cativa ani. Orasul, care a "gazduit toate civilizatiile Mesopotamiei", pare sa fie distrus de proiectul unui baraj turcesc, informeaza LONews – un serviciu al Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe.
Este una dintre cele mai vechi asezari locuite continuu, de pe Pamant, un oras aflat pe malurile Tigrului, care dateaza din epoca bronzului.

De-a lungul anilor, acesta a supravietuit aparitiei si prabusirii imperiilor, secetei, razboaielor si vicisitudinilor naturii.

In prezent, insa, HASANKEYF se confrunta cu perspectiva de a fi inundat, autoritatile turce incercand sa accelereze un proiect de baraj, in sud-est, in Anatolia, care va ridica nivelul raului cu… 60 de metri.

"HASANKEYF a gazduit toate civilizatiile MESOPOTAMIEI", spune Idras Toran, un ghid local. "Romani, bizantini, asirieni, arabi, mongoli si otomani – toti acestia au trecut pe aici si si-au lasat amprenta in acest oras".

Tot aici se gasesc ramasitele unui pod medieval, unul dintre cele mai mari ale erei sale, si care rezista inca apei si curentilor Tigrului.

Pe malul de nord se afla Mausoleul Zeynel Bey, din secolul XV, cu gresie kufic smaltuita in nuante de turcoaz.

Mai mult de 300 de situri istorice se afla atat in cat si in jurul orasului Hasankeyf, multe dintre ele inca neexplorate.

Activistii, atat la nivel local cat si international, se lupta pentru acest oras, dar guvernul turc merge inainte. Germania, Austria si Elvetia si-au retras deja si ele sprijinul financiar pentru BARAJUL ILISU, inca din iulie 2009, invocand probleme legate de impactul social si de mediu, dar guvernul a reusit sa obtina finantare pe piata interna, in valoare de 1,1 miliarde euro pentru acest proiect, mai informeaza LONews – un serviciu al Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

In octombrie 2010, satenii din ILISU, aflati la 60 mile in aval, s-au mutat in case noi, construite de Stat.

La ceremonia de inaugurare, primul-ministru turc, Recep Tayyip Erdogan, a ordonat chiar ca deschiderea barajului sa fie devansata din anul 2016 in 2014.

Aratand spre norii de praf in crestere, din santierul de constructii de pe Tigru, Ömar Gozel, un proprietar de magazin si activist, spune: "Se simte ca vom fi ingropati de vii, si tot ce putem face este sa stam si sa ii privim cum ne sapa mormintele".

Nu este inca totul pierdut. in martie 2011, un tribunal din Diyarbakir a ordonat un calcul al valorii culturale a orasului HASANKEYF si a prejudiciului pe care BARAJUL l-ar putea cauza.

Ancheta a avut loc in urma unui reclamant unic.

Merat Cono, un avocat, a pornit lupta impotriva barajului, din anul 2000, bazandu-se pe faptul ca incalca o lege turca pentru conservarea siturilor istorice si, totodata, Conventia europeana privind protectia patrimoniului arheologic.

"Ministerul Culturii nu are planuri fezabile privind modul mutarii si protejarii monumentelor istorice", a spus Cano.

"Nici nu stiu sa mute monumentele. in cazul in care raportul de evaluare este realizat la standardele internationale de conservare, proiectul BARAJULUI ILISU va fi scos in fara legii", informeaza LONews – un serviciu al Agentiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.