Piraeus (Pireu), Portul din Atena, a fost odata insula

portul piraeus si evolutia in aniPortul din Atena a fost odata insula

Pireu, principalul port al Atenei, a fost o insula in perioada 4.800-3.400 i.e.n, cu alte cuvinte, cu 4.500 de ani inainte ca Partenonul sa fie construit pe Acropole, informeaza serviciul dezvoltat de presa LONews.
Aceasta descoperire a fost facuta de o echipa franceza-greaca, condusa de Jean-Philippe Goiran, un cercetator al unitatii “Arhe-orient – Mediul si societatile Orientului Antic” – din Universitatea Lyon 2, care a studiat sedimentele colectate in zona Piraeus.

Cercetarea a fost efectuata in colaborare cu colegii de la Universitatea din Atena, Paris 1 si Paris Ouest, si este publicata in iunie 2011 in revista Geologie.

Privind la Piraeus-ul de astazi, este greu de crezut ca aceasta zona urbana a fost odata o insula, separata de continent printr-o intindere de apa. ?i totusi, in primul secol d.Hr., geograful grec Strabo a emis ipoteza ca Piraeus a fost odata o insula. Situat la aproximativ 7 kilometri sud-vest de Atena, acesta a fost gazda celor trei porturi antice din capitala greaca, Zea, Mounichia si Cantharos. In secolul al cincilea i.en, acest loc strategic a fost “conectat” la Atena, printr-un drum protejat de ziduri inalte, cunoscut sub numele de “Zidurile Lungi”, care garantau calatoria in conditii de siguranta.

Pana de curand, nici o cercetare arheologica nu fusese vreodata efectuata pentru verificarea ipotezei lui Strabo. Cercetatorii din Franta si Grecia au luat zece probe geologice, din fundul unor puturi de peste 20 de metri adancime, din zona neteda care se numeste astazi Cephissus (Kifisos), situata intre Pireu si Atena. Ei au comparat inregistrarile sedimentare cuprinse in esantioanele de baza, cu inregistrarile scrise. Fiecare strat sedimentar a fost datat prin metoda carbon-14. Acest studiu stratigrafic le-a permis cercetatorilor sa descopere patru etape principale in evolutia peisajelor de coasta din regiunea Pireu-lui.

in prima etapa, 6.700-5.500 i.en, nivelul apei din Marea Mediterana a fost considerabil mai mic decat in prezent. Dealul Pireului nu a fost insula ci a fost din punct de vedere geografic conectat la continent. Apoi, intre 4.800-3.400 i.en, nivelul marii a crescut, si Piraeus-ul a devenit insula. Pe parcursul celei de-a treia etape, dupa 2.800 i.Hr., nivelul marii a inceput sa creasca mai incet, dar in acelasi timp cantitati masive de sedimente erau aduse de catre raurile din regiune. Acest fenomen dublu a facut sa ia nastere pe campia Cephissus, un mediu lagunar. in cele din urma, in secolul V i.en, in momentul in care Partenonul era construit pe Acropole, lagunele mai erau si ele inca prezente. Pentru a construi Zidurile Lungi, inginerii timpului, prin urmare, au fost nevoiti sa consolideze aceste zone umede, conform Science daily.

Intrucat Strabo a trait la 3.500 de ani de cand Piraeus fusese insula, oare ce a stat in spatele intuitiei sale? O posibila explicatie este aceea ca el s-ar fi bazat opiniile unor texte scrise dee predecesorii sai. O alta posibilitate este ca el sa fi efectuat o analiza a peisajului de coasta, atunci cand a calatorit la Atena, in primul secol dupa Hristos: la momentul respectiv, dealul stancos al Pireului mai prezenta inca o campie de coasta mlastinoasa. ?i, in sfarsit, Strabo s-ar fi putut folosi de surse care aratau ca marea ar fi fost prezenta intre Atena si Pireu, intr-o perioada anterioara, mai informeaza serviciul dezvoltat de presa LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.