Cele mai vechi icoane ale Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (dar si ale Sfintilor Apostoli Ioan si Andrei), datand din secolul IV, au fost descoperite in Roma
Cele mai vechi icoane cunoscute ale Sfintilor Apostoli Petru si Pavel au fost descoperite intr-o catacomba aflata sub o cladire moderna, cu opt etaje, care gazduieste mai multe birouri, intr-un cartier muncitoresc din Roma, au declarat mai multi oficiali ai Vaticanului, ieri, marti 22 iunie 2010, conform presei occidentale care citeaza Associated Press.
Icoanele, care dateaza din a doua jumatate a secolului al IV-lea, au fost descoperite pe plafonul unui mormant care mai include, de asemenea, si primele icoane cunoscute ale apostolilor Ioan si Andrei. Ele au fost descoperite folosind o tehnica noua laser, care a permis restauratorilor sa dezintegreze stratul gros, de secole, de carbonat de calciu (calcar), fara a fi alterate culorile intunecate ale picturilor originale aflate dedesubt.
Picturile impodobesc ceea ce se crede a fi mormantul unei nobile femei romane, din catacomba Sfintei Tecla, si reprezinta una dintre cele mai vechi dovezi de devotament fata de apostoli, din crestinismul timpuriu, dupa cum au declarat mai multi oficiali ai Vaticanului, cu ocazia deschiderii mormantului, pentru prima data in fata media.
in iunie 2009, Vaticanul anuntase descoperirea icoanei Sfantului Apostol Pavel (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) – eveniment care a coincis cu sfarsitul anului Paulin la Vatican. La acea vreme, Papa Benedict al XVI-lea, anunta la randul sau ca testele pe fragmentele mari de oase atribuite Sfantului Apostol Pavel "pareau sa confirme" ca apartin intr-adevar sfantului.
Ieri, marti, 22 iunie 2010, arheologii Vaticanului au anuntat ca icoana Sfantului Apostol Pavel, descoperita anul trecut, nu este singura, izolata, ci mai degraba reprezinta o parte a unei suprafete patrate pictate care include, in plus, si icoanele apostolilor – Petru, Ioan si Andrei – inconjurati de icoana lui Hristos, ca Bun Pastor.
"Acestea sunt primele reprezentari ale acestor apostoli", a declarat Fabrizio Bisconti, expert in arheologia catacombelor (superintendent), care tine de Comisia Pontificala de Arheologie Sacra a Vaticanului.
Biroul Vaticanului a supravegheat si plateste de doi ani, 60.000 de euro, in efortul de restaurare, folosind pentru prima data lasere in restaurarea frescelor si picturilor din catacombe. Praful, aerul umed, din catacombele subterane, fac dificila conservarea picturilor, iar restaurarea acestora devine problematica.
Prin urmare, mica incapere a mormantului, de la capatul catacombei, a fost complet “imbracata” in centimetri de carbonat de calciu de culoare alba, care, in tehnici de restaurare precedente ar fi presupus razuirea manuala. Aceasta noua tehnica, desi indeparteaza stratul de depunere de pe pictura, nu deterioreaza pictura de dedesubt.
Folosind laserele, restauratorii au reusit deci sa dea la o parte toate straturile de carbonat de calciu prinse de pictura, razele lasand culorile inchise originale, stralucitoare si nevatamate, a declarat Barbara Mazzei, restauratorul sef, citata de AP.
©Traducere Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin
Redactare: Ana-Carmen Ion
In acest moment, articolul poate fi citit doar de Lacasuri Ortodoxe!
Articol publicat in saptamanalul scris MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 23/2010