Descoperirea a 3 carti vechi, si puterea credintei: indarjirea de a ramane ortodox intr-o tara fara preoti

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova/Asia News
Biserica Ortodoxa Rusa din China incearca sa isi redescopere originile. Cativa credinciosi au reusit sa imprumute carti vechi despre crestinismul ortodox in Regatul Mijlociu, care dateaza din prima jumatate a secolului 20. Ele descriu infiintarea si dezvoltarea a trei biserici din Beijing, Tianjin si Harbin. Original publicate in limba rusa, acestea asteapta traducerea. Toate cele trei volume sunt specimene rare, cu fapte, cifre si imagini despre unele dintre cele mai vechi biserici ale Misiunii Ortodoxe in China.

©Articol alcatuit si redactat: KSLCatalin pentru Lacasuri Ortodoxe®


Prima carte, scrisa de un autor necunoscut, este dedicata Bisericii “Acoperamantul Maicii Domnului”, construita in Tianjin, in 1931. Arhimandritul Viktor a fost primul preot pus la conducerea bisericii, care includea si un cimitir ortodox, o biblioteca, o fratie ecleziastica ortodoxa, prima scoala inalta a religiosilor din tara, un spital rusesc si Casa Milei Binecuvantatului Serafim Sarkovski. Multi chinezi, dar si straini din locuri precum Marea Britanie, Franta si Italia au beneficiat de asistenta medicala si spirituala prin ultimele doua structuri.

Autorul celei de-a doua carti are prevazut numele, Konstantin Komarov, student la Teologie. Intitulat “Istoria Bisericii Buna Vestire din Harbin”, tomul de 200 de pagini a fost publicat in 1942 si cuprinde totul despre ceea ce autorul considera a fi cea mai veche biserica ortodoxa din oras. Initial realizata din lemn, in 1903, biserica a fost reconstruita din piatra in 1907. La un moment dat, aici a functionat o scoala pentru copiii din Rusia si a servit si ca spital in timpul razboiului ruso-japonez din perioada 1904-1905. Aceasta a ars din temelii in 1918, dar a fost reconstruita.

Readusa in atentia comunitatii Ortodoxe Ruse de catre unii dintre membrii sai, a treia carte, intitulata “Beijing: misiunea spirituala a Rusiei in China”, a fost publicata in 1939, la Tianjin. De acolo, o copie si-a gasit calea spre Biblioteca Universitatii Harvard. Cartea se refera la istoria Misiunii Ortodoxe Ruse in China, lansata in 1896 la Beijing. Misiunea a avut sediul in Biserica Buna Vestire, care detinea o scoala ruso-chineza, cu sala de sport, in care copiii chinezi au studiat in limba rusa.

Istoria Bisericii Ortodoxe Ruse in China dateaza de peste 300 de ani. Primele comunitati s-au format din imigranti din Rusia, in special in nord. Chiar si astazi, cea mai mare parte a celor 13.000 de membri sunt de origine rusa, concentrati in patru centre principale: Harbin (Heilongjiang), unde o biserica parohiala este dedicata “Acoperamantului Maicii Domnului”, Labdarin (Mongolia Interioara), Kulj si Urumqi (Xinjiang).

in prezent, nu exista preoti ortodocsi, deoarece episcopii si preotii au disparut, inghititi de Revolutia Culturala. Fara preoti, unii dintre credinciosi se mai intalnesc in zilele de duminica si se roaga.

Exista 13 chinezi ortodocsi care studiaza la Academia Teologica Sretenskaia din Moscova si la Academia din Sankt Petersburg. in acelasi timp, preotii rusi oficiaza Sfanta Liturghie in sarbatorile mari (Craciun si Pasti) in Ambasada Rusiei si in consulate.

"Te-ai putea inchina lui Dumnezeu, fara Liturghie? Fara cantari? Fara Tipic? Fara Icoane?" (acesta este mesajul pe care ortodocsii chinezi ni-l adreseaza de fiecare data cand au ocazia unei intalniri)

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 28/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.