Ramasitele pamantesti a 80 de victime ale terorii bolsevice, proaspat descoperite, asteapta sa fie cercetate de rusi

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova (AsiaNews)
Nu exista fonduri pentru identificarea ramasitelor victimelor "terorii bolsevice”, printre care pot fi si unii membri ai ultimei dinastii imperiale din Rusia, Romanov, pe care Biserica Ortodoxa Rusa i-a canonizat ca martiri.

©Traducere si Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Ramasitele pamantesti a 80 de persoane ucise intre anii 1918 si 1921, au fost descoperite in aceasta vara in timpul sapaturilor din Fortareata Petru si Pavel din Sankt-Petersburg, o fosta inchisoare pentru dizidentii politici. Curatate si depozitate in containere adecvate, ele sunt acum pastrate intr-o camera mica "ce are nevoie de o ventilatie continua", sustine o sursa din Muzeul Istoriei de Stat din Sankt Petersburg. in momentul de fata – adauga sursa – "nu exista bani pentru identificarea victimelor".

Ramasitele si obiectele descoperite – pantofi, palarii, uniforme ale cadetilor din armata tarista, medalii si icoane – asteapta sa fie examinate de catre specialisti si restauratori. Probabil se vor muta in acelasi muzeu. O cercetare serioasa se impune, in colaborare cu serviciile secrete rusesti, in a caror custodie se gasesc arhivele CEKA (Serviciile inteligente bolsevice) de Sankt-Petersburg, responsabil pentru executii ilegale.

Vladimir Kildiushevskij, director al excavarilor si membru al Academiei de ?tiinte din Rusia, estimeaza intre 126.000 euro si 76.000 suma necesara pentru identificarea ramasitelor descoperite recent. Pentru restaurarea statuii lui Lenin din statia Finlanda, de asemenea in Sankt Petersburg, orasul a cheltuit echivalentul a… 200.000 euro.

Autoritatile au decis sa inceapa sapaturile in aceasta vara, dupa ce ramasitele pamantesti a aproximativ 20 de detinuti politici au fost descoperite in interiorul meterezelor, langa Fortareata Petru si Pavel, in decembrie 2009, cu ocazia constructiei unui loc de parcare pentru autobuzele turistilor. Se presupune ca printre ei s-ar putea afla si ramasite ale Romanovilor, canonizati de Biserica Ortodoxa Rusa din afara Rusiei (ROCOR), in anul 1981 ca "noi martiri".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 35/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.