A fost descoperita sala de rugaciune a unei sinagogi samaritene, veche de 1500 de ani, orientata spre Muntele sfant Garizim (Israel)

A fost descoperita sala de rugaciune a unei sinagogi samaritene, veche de 1500 de ani

in urma sapaturilor arheologice ale Autoritatii Israeliene a Antichitatilor, dezvoltate in Bet She’an, cu finantare din partea Ministerului Constructiilor si Caselor, a fost descoperita o sinagoga samariteana veche de 1500 de ani (sala de rugaciune), in a doua jumatate a lunii septembrie 2010.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


O inscriptie a fost descoperita in acelasi loc, in sud-vestul Bet She’an, pe care scria: "Acesta este Templul".

Ruinele sinagogii si gospodaria care a functionat in perioada bizantina tarzie, erau necunoscute pana acum, fiind descoperite in timpul unei sapaturi arheologice efectuate de Autoritatea Iraeliana a Antichitatilor si Autoritatea Ministerului Constructiilor si Locuintei, in vederea extinderii unui cartier rezidential la sud de Bet She’an, la un sfert de km distanta de spre vest de autostrada Jordan Valley (Route 90).

Potrivit Dr. Walid Atrash si Dl. Harel Ya’aqov, directorii excavarii pentru Autoritatea Israeliana a Antichitatilor, "descoperirea unei alte sinagogi samaritene in tinutul agricol din sudul Bet She’an completeaza cunostintele noastre existente cu privire la populatia samariteana din aceasta perioada. Se pare ca structurile descoperite au fost construite la sfarsitul secolului al V-lea al erei crestine si au continuat sa existe pana in ajunul cuceririi musulmane in 634 Era Crestina, atunci cand samaritenii au abandonat complexul. Sinagoga avea un rol important in viata fermierilor ce locuiau in regiunea din jur, si a servit ca centru spiritual, religios si a deservit viata sociala de acolo. in perioada bizantina (secolul al patrulea Era Crestina) Bet She’an devenise un important centru samaritean, sub conducerea lui Baba Rabbah, moment in care samaritenii si-au castigat suveranitatea nationala si au fost liberi sa-si decida propriul destin. Aceasta a avut loc pana la sfarsitul domniei imparatului Iustinian, cand samaritenii s-au rasculat impotriva guvernului. Rebeliunea a fost infranta si samaritenii au incetat sa mai existe ca natiune".

Cladirea descoperita consta intr-o sala dreptunghiulara (5 x 8 metri), care are spre fatada dinspre sud-vest muntele Garizim, sfant pentru samariteni. Cinci nise rectangulare au fost construite in zidurile salii de rugaciune, unde probabil se aflau instalate banci de lemn. Podeaua salii era impodobita cu un mozaic colorat, dupa un model geometric. in centrul mozaicului se afla o inscriptie greceasca, din care s-a pastrat doar un fragment: T[]OUTON NEWN, ceea ce inseamna "Acesta este Templul".

Potrivit Dr. Lia Di Segni de la Universitatea Ebraica din Ierusalim, care a tradus inscriptia, planul de constructie, orientarea si continutul inscriptiei sunt in conformitate cu o sinagoga samariteana.

Deja este bine cunoscut faptul ca 2 sinagogi samaritene au fost descoperite in trecut la Bet She’an. Una se numeste "Bet Leontis" si consta dintr-un complex de camere dispuse in jurul unei curti, o camera mica de rugaciune (7 x 7 metri), situata in partea de sud a cladirii. A doua sinagoga samariteana, situata pe Tel Iztabba – este pozitionata in afara zidurilor orasului bizantin.

O gospodarie care se intinde pe o suprafata de peste 1.500 de metri patrati a fost descoperita si ea alaturi de sinagoga. Ea era compusa dintr-o curte centrala inconjurata de magazii si, in partea de sud, exista o resedinta, o sala de receptie si instalatii industriale.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 37/2010