Osuarul pe care scria “Iacov, fiul lui Iosif, fratele lui Iisus”, descoperit in 2002, nu a putut fi dovedit ca fals

Osuarul lui Iacov Lacasuri Ortodoxe: din Ierusalim/AOLNews
Descoperirea, in 2002, a unui container destinat inmormantarii, din calcar, cu inscriptia in ebraica "Iacov, fiul lui Iosif, fratele lui Iisus" a aprins intreaga lume a arheologiei. Acest container de inmormantare, sau osuar, ar fi un artefact arheologic care ar insemna o legatura directa posibila cu Iisus din Nazaret, afirma AOLNews.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Pe fondul unei bucurii internationale, osuarul a fost expus la Toronto Royal Ontario Museum si a generat rapid numeroase articole, studii academice, mai multe filme documentare si cel putin 4 carti.

insa, expertii Autoritatii Israeliene a Antichitatilor au declarat aceasta un fals modern. Politia israeliana a confiscat containerul funerar si l-a arestat pe proprietarul acestuia, un colectionar din Tel Aviv, Oded Golan. in decembrie 2004, el a fost acuzat de falsificarea osuarului si a mai multe zeci de obiecte, printre are si o placa scrisa, legata de regele Ioas, care, daca era autentica, ar fi fost singura dovada fizica din Templul lui Solomon.
Au existat 44 de acuzatii de fals, fraudare si inselaciune impotriva lui Golan si cu 13 mai putin impotriva unui co-inculpat, dealer de antichitati, Robert Deutsch. Procesul lui Golan, al lui Deutsch si al altor 3 inculpati, a fost deschis la Curtea Districtului Ierusalim in septembrie 2005.

Osuarul lui Iacov

Duminica, 3 octombrie 2010, apararea s-a incheiat, punand astfel capat a cinci ani de proceduri judiciare extinse in 116 sesiuni, 133 martori si aproape 12.000 pagini de marturii. Dosarul de urmarire penala numara 653 de pagini.

Totusi, in ciuda bogatei marturii stiintifice, sentimentul in sala de judecata, unde s-au aflat doar cateva persoane (incluzand un singur reporter), a fost faptul ca urmarirea penala nu a reusit sa dovedeasca faptul ca produsele sunt falsuri sau ca Golan si Deutsch le-ar fi falsificat.

Judecatorul Aharon Farkash s-a intrebat cu voce tare in mai multe randuri despre cum ar putea el sa ia o hotarare legala asupra a ceea ce, in esenta, ramane o intrebare stiintifica si pentru expetii insisi, inca nerezolvata.

in octombrie 2008, la al treilea an din cadrul procedurii, Farkash se intreba sarcastic daca procesul ar trebui sa continue dupa ce Golan a prezentat dovezile sale.

"S-a dovedit, in mod cert cumva, ca aceste piese sunt falsuri, pentru a avea un acuzat? Expertii nu sunt de acord intre ei", declara procurorul Farkash.

in ultimul sau dosar, din martie 2010, procurorul Dan Bahat a facut o uimitoare marturisire. "Daca osuarul ar fi fost singurul punct al procesului, probabil ca procesul nu ar mai fi existat".

Oamenii de stiinta si avocatii au petrecut luni de zile curatand patina de deasupra – o crusta subtire din material format de microorganisme, care acopera toate obiectele antice. Golan fusese acuzat penal ca reusise sa creeze o patina falsa, pe care ar fi aplicat-o peste inscrierile noi, facute pe obiecte antice. Expertii din domeniul apararii spun ca exista patina si in interiorul canelurilor inscriptiei, care nu s-ar fi putut forma in ultimele doua secole.

Golan a declarat ca nu a falsificat nimic.

"Simt ca s-a reusit dovedirea faptului ca elementele cele mai importante oricum sunt mai vechi de 200 de ani. Nu puteau fi false, deoarece patina este autentica, naturala, dezvoltata treptat pe parcursul a cel putin 200 de ani, in ambele cazuri, atat in cel al osuarului lui Iacov cat si al placutei lui Ioas", a declarat Golan pentru AOL News.

"Ei au pierdut cazul, nu e nicio indoiala", a mai spus el. "Acuzatiile aduse pe seama principalelor elemente au fost complet gresite. Ele nu sunt falsuri. Nu numai ca nu se dovedeste ca ar fi falsuri, dar cred ca s-a demonstrat autenticitatea osuarului lui Iacov si a placii lui Ioas, atat prin expertiza patinei, cat si prin cea geologica, in piatra, in gravura".

Sala de judecata a parut mai mult un seminar de doctorat decat o sala destinata unor proceduri legale. Expertii mondiali de frunte pe probleme de arheologie, istorie biblica, limbi semitice, pietre vechi si inscriptii, geologie, izotopi (atat stabili cat si carbon-14), biologie, chimie, microscopie si adezivi au participat intr-un amestec deseori fascinant si uneori jenant de curs scolar si drept penal.

Curtea cunoscuse jefuitori mari, dealeri pe piata de antichitati, colectionari miliardari si investigatori neobositi care petrec nopti inghetand prin desert in vanatoarea vizitatorilor de morminte. Au existat povesti cu falsificatori misteriosi egipteni, plati de mii de dolari in masinile parcate pe drumurile dosnice din West Bank, operatiuni vamale pe aeroport si alte depozite pline de artefacte antice de nepretuit.

Farkash a declarat in duminica din 3 octombrie 2010 ca va incerca sa emita un verdict cat mai curand posibil. Ar putea insa dura mai multe luni.

Implicatiile penale, academice si stiintifice ale verdictului sunt imense. Daca sunt autentice, artefactele au o importanta istorica si o valoare de milioane. O achitare ar insemna si un pas inapoi sever pentru anchetatorii speciali ai Autoritatii Israeliene de Antichitati, care i-au acuzat pe Golan si pe co-inculpati ca fac milioane de dolari ca parte a unui lant international de falsificatori, plasand falsuri sofisticate in muzeele din intreaga lume.

O achitare ar insemna, de asemenea, o lovitura puternica data expertilor in izotopi, de la Geological Survey Israel si profesorului Yuval Goren din Tel Aviv University, care au petrecut multe zile la standul testelor stiintifice.
De celalata parte, un verdict vinovat ar distruge doar reputatia unuia dintre colectionarii mondiali de antichitati biblice, care se spune ca ar conduce intreaga piata israeliana subterana. Autoritatea Israeliana a Antichitatilor nu face niciun secret din dorinta sa de a inchide comertul cu artefacte din epoca Biblica, pe care il considera incurajant pentru hoti.

Oficialii guvernului si multi invatati spun ca piata este plina de falsuri, si sunt sceptici cu privire la orice element care nu provine dintr-o excavatie licentiata, supravegheata, unde provenienta acestuia sa poata fi dovedita.

Golan sustine insa ca nu a vazut vreun fals care sa nu fie imediat dovedit si a subliniat ca unele dintre cele mai mari comori arheologice din Israel provin de la dealeri. intr-adevar, exemplul cel mai frapant este una dintre cele mai importante descoperiri biblice facute vreodata: Pergamentele de la Marea Moarta, pe care un cioban beduin le vindea unui profesor israelian, cu jumatate de secol in urma.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.