Patrimoniul cultural subacvatic este in pericol

Lacasuri Ortodoxe: din Istanbul (Xinhua)
Oamenii de stiinta au avertizat, in ziua de luni, 25 octombrie 2010, ca patrimoniul cultural subacvatic este in pericol – cum ar fi epavele si ruinele subacvatice care devin tot mai accesibile.

Problema a fost punctul central al reuniunii regionale, de trei zile, privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic, gazduita de Muzeul de Arheologie din Istanbul si organizata de catre UNESCO.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Mai mult de 50 de specialisti si reprezentanti din 20 de tari mediteraneene, de langa Marea Neagra si arabe au fost prezenti la reuniunea care vrea sa promoveze conventii si standarde stiintifice de protectie intre statele membre UNESCO.

Reuniunea a mai atras, de asemenea, specialisti din Marea Britanie, Australia si Olanda.

Ulrike Guerin, secretar al Conventiei Privind Protectia Patrimoniului Cultural Subacvatic a UNESCO, a avertizat ca patrimoniul cultural subacvatic se afla in fata unui mare pericol, de distrugere, in fata jafurilor comerciale si exploatarilor.

"Echipamentele profesionale si inalta pregatire raman necesare in efectuarea sapaturilor, deoarece astfel de sit-uri nu mai sunt ale cautatorilor de comori", a mai spus aceasta.

Se estimeaza ca peste 3 milioane de epave nedescoperite sunt raspandite pe intreaga Planeta in oceane. Dictionarul Dezastrelor pe Mare mentioneaza 12.542 nave de pescadoare si vase de razboi pierdute in mare numai intre anii 1824 si 1962.

Numeroase nave au pierit si au ajuns celebre, inspirand carti si filme, printre care si Armada lui Filip al II-lea al Spaniei, Titanic, flota Kublai Khan, navele lui Cristofor Columb, si galere spaniole ce traversau intre Americi si Spania.

in mod similar, se mai gasesc si nenumarate constructii vechi scufundate sub apa, conform UNESCO.

Hakan Oniz, arheolog si profesor din Turcia, a chemat si el la cooperare in protejarea patrimoniului cultural subacvatic.

Initiata in 2001, sub semnaturile a 9 tari, Conventia UNESCO de Protejare a Patrimoniului Cultural Subacvatic, pune acum bazele pentru protejarea patrimoniului cultural subacvatic sub semnaturile a peste 40 de tari.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 43/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.