Descoperirea unei scaldatori antice, apartinand Legiunii a X-a romane care a distrus Templul din Ierusalim

scaldatoare antica apartinand Legiunii a X-a romane Descoperirea unei scaldatori antice, apartinand Legiunii a X-a romane care a distrus Templul din Ierusalim

Un bazin (piscina) vechi de 1.800 de ani, scaldatoare veche care a facut probabil parte dintr-o baie comuna folosita de Legiunea a Zecea a soldatilor romani, care a distrus Templul din Ierusalim – a fost descoperita prin sapaturile efectuate de Autoritatea Israeliana a Antichitatilor.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


scaldatoare antica apartinand Legiunii a X-a romane Descoperirea scoate la lumina Aelia Capitolina, orasul care a fost fondat pe ruinele Celui de-al II-lea Templu al Ierusalimului si care ne defineste si caracterul Vechiului Ierusalim, asa cum il stim astazi.

Bazinul, scaldatoare a romanilor, parte a unei bai comune din secolele II-III ale erei crestine, a fost descoperit in cadrul sapaturilor arheologice efectuate de Autoritatea Antichitatilor din Israel desfasurate la initiativa municipala a Ierusalimului si a Societatii Moriah pentru Dezvoltarea Ierusalimului, in cartierul evreiesc din Ierusalim.

scaldatoare antica apartinand Legiunii a X-a romane Potrivit Dr. Ofer Sion, director de excavari din partea Autoritatii de Antichitati a Israelului: "am fost surprinsi sa descoperim o structura atat de veche, ca baie, sub locul in care urma sa construim o miqve pentru barbati. in timpul sapaturilor am descoperit o serie de cazi tencuite in partea dinspre piscina. incorporata in partea laterala a piscinei, exista si o teava folosita pentru alimentarea ei cu apa, iar pe podeaua piscinei se afla un pavaj din mozaic alb industrial. Dalele baii comune, care sunt insemnate cu simbolurile Legiunii a X-a "Fretensis" – LEG X FR, si care au fost descoperite in sit, se pare ca au fost folosite pentru a acoperi un canal de apa din piatra cioplita, situat in partea de jos a piscinei. Sutele de bucati de tigla (teracota), care au fost gasite peste podeaua piscinei indica faptul ca structura acesteia era una acoperita. Sigla soldatilor Legiunii a X-a, descoperita sub forma de imprimeuri stampilate pe tigle si pe caramizile din lut, este o marturie a faptului ca ei au fost constructorii structurii. Se pare ca baia comuna a fost folosita de acesti soldati, care aveau pusa la punct o garnizoana acolo, dupa suprimarea revoltei Bar Kokhba, din 135 Era Crestina, atunci cand avea sa fie infiintat si orasul pagan Aelia Capitolina. ?tim ca tabara Legiunii a X-a fusese situata in granitele a ceea ce astazi inseamna Vechiul Oras, probabil in regiunea Cartierului Armean. Aceasta presupunere este intarita de descoperirea baii comune din Cartierul Evreiesc, din apropiere, care arata ca multimea soldatilor s-a extins si ca acestia au fost, de asemenea, activi in afara taberei, in alte parti ale Vechiului Oras".

scaldatoare antica apartinand Legiunii a X-a romane 2 urma de caine Dr. Sion adauga: "o alta descoperire interesanta care a provocat emotie in timpul sapaturilor a fost urma imprimata a unei labe de caine, probabil animalul apartinand unuia dintre soldati. Laba s-a imprimat pe un simbol al legiunii, pe una dintre tigle, probabil accidental sau ca gluma".

Potrivit Dr. Yuval Baruch, arheolog in Districtul de Antichitati al Autoritatii Israeliene: "ce avem aici, este o descoperire importanta pentru studiul asupra Ierusalimului. in ciuda sapaturilor arheologice foarte extinse, care s-au efectuat in cartierul evreiesc, pana in prezent nicio cladire nu a mai fost descoperita aici, si sa fi apartinut legiunii romane. Absenta unei astfel de descoperiri condusese la concluzia ca Aelia Capitolina, orasul Roman care a fost infiintat dupa distrugerea Ierusalimului, era mic si limitat in zona. Noua descoperire, impreuna cu alte descoperiri din ultimii ani, arata insa ca orasul a fost considerabil mai mare decat ceea ce estimasem noi anterior. Informatiile despre Aelia Capitolina sunt extrem de valoroase si pot sa contribuie in mare masura la cercetarile legate de Ierusalim, deoarece acest oras poate marturisi despre caracterul si aspectul general al vechiului Ierusalim. Forma acestui oras ne descopera conturul zidurilor vechiului Ierusalim si locul unde se aflau portile".

Autoritatea Israeliana a Antichitatilor raporteaza ca ramasitele baii comune antice romane, care au fost descoperite, vor fi integrate in noua miqve, baie evreiasca, care urmeaza sa fie construita in Cartierul Evreiesc.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 47/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.