Noi descoperiri in sit-ul Chiapa de Corzo. Pandantiv unic in stil olmec si un mormant din anul 500 i.Hr.

Pandantiv unic din carapace de broasca testoasa cu incrustatii olmece Lacasuri Ortodoxe: din Mexico City
Dupa ce a descoperit un mormant mai vechi de 2.700 de ani, echipa de specialisti din Proiectul Arheologic Chiapa de Corzo a dat peste un alt “mormant multiplu” care, probabil, dateaza din anul 500 i.Hr.. Printre rezultatele descoperirii se mentioneaza si un pandativ in stil Olmec, remarcabil.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Gasit in Mound 11 din Zona Arheologica Chiapa de Corzo, mormantul consta din 2 osuare cu ramasitele a 2 adulti de sex masculin, situate intr-un colt al zonei de excavare a dealului. Datorita accesului greoi in zona, si proastei conservari de pana in prezent, mormantul a fost doar partial explorat.

Pandantiv unic din carapace de broasca testoasa cu incrustatii olmece Proiectul Arheologic Chiapa de Corzo este realizat de catre Institutul National de Antropologie si Istorie (INAH), Universitatea Brigham Young (BYU) si Universitatea Nationala Autonoma din Mexic (UNAM) prin intermediul Centrului de Studii Maya al Institutului de Investigatii Filologice.

Proiectul este coordonat de Bruce R. Bachand, Ph.D. din BYU si Gallaga Emiliano, Ph.D. din INAH. Lynneth Lowe Ph.D. face parte din Centrul de Studii Maya UNAM.

Arheolog Lowe, responsabil cu sapaturile pe dealul Mound 11, a anuntat a doua descoperire cu cateva luni in urma, la incheierea sezonului pe sit-ul Mixe-Zoque, dupa cum aminteste un comunicat recent, emis in decembrie 2010.

"Am explorat partea vestica a mormantului, care avea un acoperis construit din grilaje de fier si panouri de lemn, si care prin prabusirea pe sol a dus la fragmentarea in bucati mici a scheletelor, unele vertebre si craniile reusind sa fie salvate. Persoanele ingropate aproape de 500 i.Hr., se pare, au fost tovarasi cu caracter de rang superior.

"A fost o inmormantare foarte bogata. in partea explorata au fost gasite mai multe piese: 5 vase, scoici, melci, resturi de animale, cum ar fi craniul unui crocodil, o vestimentatie din brocart cu zeci de colti canini si o carapace de broasca testoasa atasata, un colier cu margele din jad si fragmente din 2 masti de os".

Bruce Bachand si Lynneth Lowe au mentionat ca printre aceste obiecte acoperite cu pamant negru dens s-au gasit si 2 pandantive, care facusera parte din 2 coliere. Unul dintre ele se remarca prin faptul ca prezinta profilul unui personaj cu caracteristici olmece.

Creat pe o carapace de broasca testoasa, pandantivul este unic, intrucat, desi au mai fost anterior descoperite fragmente din piese similare, totusi este singurul complet pana in prezent. Celalalt pandantiv este realizat dintr-un mineral de fier, si reprezinta un cerb, dar acesta nu este complet.

Caracteristicile generale ale mormantului multiplu si ofrandele lui, dupa cum au subliniat expertii, confirma utilizarea timpurie a zonei Mound 11 din Chiapa de Corzo ca spatiu funerar, destinat personajelor de rang inalt, precum si legatura dintre aceasta zona si Zona Centrala Olmeca de pe coasta Golfului Mexic, in principal La Venta.

"Mound 11 era o piramida care trebuie sa fi avut 6 sau 7 metri inaltime si a reprezentat o constructie principala in primele etape ale sit-ului, pentru ca demnitarii erau ingropati acolo. in stadiile mai tarzii, aproape de anul 100 e.n., inmormantarea membrilor ierarhiei se facea in incinte mai mici", au subliniat arheologii.

in prezent, lucrarile din Zona Arheologica a proiectului Chiapa de Corzo sunt axate pe inregistrarea materialelor (cum ar fi ramasitele animale, perlele si ornamentele), descoperite in acest sezon, in scopul determinarii originii acestora.

Dupa natura pieselor descoperite, "aparent Chiapa de Corzo ar fi avut relatii cu zona Golfului, coasta Pacificului, valea Motagua, Guatemala si vaile centrale ale Oaxaca".

Urmeaza sa fie efectuate studii cu radiocarbon si AND, pentru a stabili cu mai multa precizie temporalitatea si posibilele relatii dintre cele doua persoane descoperite pana in prezent in Mound 11.

in ceea ce priveste analizele aplicate osemintelor celorlalte 4 persoane descoperite inca din luna mai 2010 de catre antropologul Andres del Angel (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe), de la Institutul UNAM de Investigatii antropologice, raportul preliminar le va confirma sexul si varsta.

Studiul include, de asemenea, analize dentare, incepand cu 2 dintre persoane, care prezentau incrustatii sau prezente de jad, de altfel reprezentand si cele mai vechi mostre ale acestei practici in regiune.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 50/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.