Descoperiri arheologice de ultima ora fac ca istoria crestinismului in Egipt sa fie rescrisa

Mumie descoperita pe situl Fag el Gamous din Egipt

Biblia povesteste ca Iosif si Maria au fugit in Egipt, pentru un timp, cu pruncul Iisus, pentru a scapa de acolitii lui Irod. Aproximativ 50 de ani mai tarziu, Sfantul Marcu a intemeiat o Biserica in Alexandria. Dar crestinismul nu avea sa prinda radacini in Tara Piramidelor inca trei secole. Sau cel putin asa afirma oamenii de stiinta.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Dar acum, in ultima luna a anului 2010, pe marginea de sud a oazei Fayum din Cairo, intr-un loc numit Fag el-Gamous, sau Calea catre apa Buffalo, cercetatorii din Brigham Young University au descoperit dovezi ca crestinismul prindea radacini in Egipt cu doua secole mai devreme decat cred multi invatati.

Aici, excavatoarele BYU au descoperit o necropola in care cei morti erau inmormantati in straturi de morminte, lasand inregistrarea unor dovezi despre cum s-au schimbat practicile funerare intre anii 350 i.Hr. si 500 d. Hr..

Mumie descoperita pe situl Fag el Gamous din Egipt

Conform arheologului C. Wilfred Griggs si colegilor sai care lucreaza in acest cimitir, schimbarile legate de inmormantare sunt influentate de crestinismul timpuriu.

"Toate mormintele cu care ne confruntam erau orientate cu <capul spre rasarit>, dar, cand am ajuns aici am descoperit unele cu <capul spre vest>". Ei, ce sa se fi intamplat? A uitat cineva cum se facea asta?", spune Griggs, un profesor al BYU in Vechile Scripturi, care a condus sapaturile universitatii, in Egipt, in anul 1981.

"Chiar la sfarsit de Secol I, ingroparea incepea sa se schimbe. A existat o migratie in masa sau o revolutie? Probabil, rezultatul unei schimbari de religie, si singura schimbare de religie a fost sosirea crestinismului".

Echipele BYU au localizat 1.700 morminte, rezultand si numeroase artefacte pe care Griggs le suspecteaza ca ar fi piese mai vechi, cunoscute in iconografia crestina, in forma de cruci, peste si figurine. Din studiile sale rezulta ca trebuie acceptata ideea ca crestinismul s-a raspandit in Egipt in primele secole dupa rastignirea lui Iisus. "Daca este adevarat, asta ar deveni interesant, dar as ramane totusi putin precaut", avertizeaza insa Francois Gaudard, un cercetator al Universitatii din Institutul Oriental Chicago, specializat in studii despre copti.

in timp ce ideile sale au generat scepticism, Griggs spune ca totusi nimeni nu i-a oferit o interpretare alternativa despre descoperirile de la Fag el-Gamous.

Oamenii de stiinta BYU cred ca orientarea capului se refera la convingerile despre viata de apoi.

O persoana ingropata cu capul spre vest va invia cu fata spre est, directia din care Mesia ar trebui sa vina in Ziua Judecatii, conform cu David Whitchurch, un alt profesor in Vechiul Testament la BYU.

Pe de alta parte, capul unei persoane ingropat spre est, s-ar ridica orientat spre vest, o directie a egiptenilor antici asociata cu moartea.

"Ceva se intampla pe aici, fara discutie", spune Whitchurch. "?tim ca era raspandit crestinismul in Egipt. Cat de departe s-a raspandit si cat de devreme, ramane inca sa ne mai intrebam".

Whitchurch si Griggs au condus o recenta conferinta la BYU – Harold B. Lee Library, unde profesorii si studentii au prezentat investigatii recente despre textile, coloranti, mostre de ADN si figurine recuperate din Fag el-Gamous, asa incat… problema ramane deschisa.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 50/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.