Un om de stiinta sustine ca piramidele sunt facute de fapt dintr-un “beton” vechi

Un om de stiinta din Wellington a venit cu o noua explicatie care ar putea ajuta in rezolvarea problemei referitoare la modul cum vechii egipteni au reusit sa construiasca piramidele.

Se spunea ca blocurile masive de piatra au fost taiate in cariere si apoi aduse pe santier.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Dar, profesorul Ken MacKenzie de la Universitatea Victoria, a avut indoieli asupra acestui lucru, asa incat a testat un esantion mic dintr-un astfel de bloc din faimoasa Piramida Bent, construita cu mai mult de 4.500 de ani in urma, in laboratorul sau din Lower Hutt.

El a luat o mostra si a introdus-o intr-un spectrometru care continea un magnet puternic,supunand-o unei valori de 12.000 rotatii pe secunda.

Astfel, el a fost capabil sa obtina o analiza sub-atomica a blocului piramidei. Aceasta a aratat ca solida piatra este de fapt o mixtura din mai multe materiale, un fel de beton antic.

"Betonul care ar fi fost utilizat in acest caz, daca il putem numi asa, reconstituie piatra si ar constitui cea mai veche forma de beton pe care o cunoastem", a spus MacKenzie.

Amestecul, calcar si compusi de siliciu, se forma cu apa si se turna in matrite de lemn, realizandu-se astfel blocuri simetrice.

Acesta ar putea fi un punct modern in cercetarile asupra arhitecturii vechi.

Oamenii de stiinta spun ca daca am putea reproduce acele tehnici de constructie si materialele de astazi, ar fi mult mai bine pentru mediu.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 51/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.