Publicat pe 31.08.2009

Despre Iordania, prin descoperirea celei mai vechi biserici crestine

Dupa cum am prezentat in stirile zilnice de pe Platforma 1 Lacasuri Ortodoxe, o noua descoperire arheologica aduce la lumina frumusetile si trecutul istoric al Iordaniei.

Intrucat mai multi membri ai grupului nostru au solicitat date suplimentare referitoare la acest eveniment, am organizat urmatoarea prezentare a Iordaniei, pe urmele crestinismului timpuriu prezent pe aceste meleaguri. Astfel, am reusit, prin contacte avute cu biserici din Iordania, sa adaugam noi fotografii lamuritoare. Prin urmare:

 

Arheologii sustin ca a fost descoperita cea mai veche biserica crestina din lume

in nordul Iordaniei, localitatea Rihab, a fost decoperita o biserica crestina avand o vechime de aproximativ 2.000 de ani, practic fiind astfel vorba despre primul lacas crestin din lume.

 

Abdul Qader al-Husan, director al Centrului de Studii Arheologice din Iordania, declara ca biserica a fost inaltata, intre anii 33 si 70 dupa Hristos, de catre cei 70 de ucenici ai lui Hristos, care au parasit Ierusalimul din cauza persecutiilor anticrestine.

 

Lacasul se afla sub pamant, intr-o pestera, unde au fost gasite pietre cioplite asezate in forma de semicerc (forma absidelor) care se crede ca au servit drept Sfant Altar. in imediata apropiere a pesterii se gasesc unele intrari spre diferite catacombe, unde se presupune ca pe parcursul secolelor se ascundeau crestinii. Tot in zona bisericii se afla si o fantana adanca pentru aprovizionarea cu apa.

 

Surpiza descoperirii a fost cu atat mai mare cu cat, pestera se afla situata (ascunsa) sub fundatia unei alte Biserici din timpurile de inceput ale crestinismului, datand din jurul anului 230 dupa Hristos, ce poarta hramul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, situata in aceasta localitate, apropiata de granita cu Siria.

 

In interiorul grotei au fost descoperite produse de olarie si felinare purtand inscriptia "Georgeous".

 

Abdul Qader al-Husan povesteste:

"Dupa trei luni de sapaturi am dezgropat ruinele a ceea ce pare a fi prima biserica crestina din lume, ridicata intre anii 33 si 70 dupa Hristos. In pestera de sub biserica Sfantul Gheorghe a fost identificata o capela cu o lungime de 12 metri si lata de 7 metri.

 

In interiorul acesteia, se afla locul dedicat rugaciunilor care are forma circulara si in care exista mai multe scaune de piatra.

 

Tot in pestera a fost descoperit si un tunel de acces catre o fantana cu apa. Apoi, am ajuns la concluzia ca aceasta biserica i-a adapostit pe primii crestini – care erau chiar primii 70 de discipoli ai lui Iisus Hristos – ca urmare a faptului ca am observat un mozaic pe podeaua lacasului, care ii descrie pe credinciosii ce se rugau acolo drept : "cei 70 iubiti de Dumnezeu si de Mantuitor".

 

Cred, deasemenea, ca ucenicii Mantuitorului au ajuns in aceasta regiune, dupa ce au fugit din Ierusalim de teama persecutiilor religioase.

 

Cunoastem cu totii ca sursele istorice sugereaza faptul ca primii crestini au trait si au intemeiat primele lacase de cult, sub pamant, pe care le-au abandonat tocmai in secolul al IV-lea, cand crestinismul a devenit religia oficiala a imperiului roman."

 

Cu toate acestea, Thomas Parker, unul dintre cei mai reputati istorici ai Universitatii North Carolina si conducatorul sapaturilor in cazul bisericii din Aqaba (in sudul Iordanului), spune ca situl de la Rihab trebuie cercetat in continuare cu atentie si ca afirmatiile de genul celor facute de arheologii iordanieni trebuie exprimate cu mare precautie:

 

"O afirmatie extraordinara trebuie sustinuta cu probe extraordinare. Este nevoie sa vedem artefacte si probe mult mai consistente pentru a trage concluzia ca acest lacas este din primul secol", a adaugat istoricul american."

 

Pana in prezent, cea mai veche biserica descoperita provenea din secolul al treilea dupa Hristos. In 2005, arheologii israelieni au sustinut ca au descoperit cea mai timpurie biserica crestina, atunci cand au dezgropat un mozaic datand din prima parte a secolului 3 d.H. Mozaicul a fost descoperit in perimetrul unei inchisori de maxima siguranta construit in Israel la Meggido, sau, pentru a folosi numele antic, Armageddon, unde, potrivit Noului Testament, va avea loc batalia finala intre Bine si Rau, inainte de reintoarcerea lui Mesia, noteaza telegraph.co.uk.

 

COMPLETARE Alte fotografii de la noua descoperire, a Bisericii din Rihab:

 

Pentru a ne bucura cu totii de secretele Iordaniei si de istoria bogata scoasa "la vedere" de arheologi, mai jos, Dl. colonel in rezerva, Flacau Alexandru, ne propune derularea unor fotografii din zona, trimise exclusiv platformei Lacasuri Ortodoxe.

 

IORDANIA

Legenda sumara a imaginilor aparute mai jos, pe derulare:

 

Muntele lui Moise (MUNTELE NEBO, LOCUL IN CARE PROFETUL, MOISE A TRANSFORMAT TOIAGUL IN SARPE, LOC IN CARE CARE A FOST DESCOPERITA CEA MAI VECHE BISERICA BIZANTINA)

 

Biserica Bizantina de pe Muntele Nebo (DUPA 60 ANI DE SAPATURI ARHEOLOGICE, A IESIT LA IVEALA PROFILUL BISERICII BIZANTINE, CARE SE CREDE CA A FOST LOCUL IN CARE S-AU TINUT PRIMELE RUGACIUNI CRESTINE)

 

Sotia lui Lot, transformata in stana de piatra (PENTRU CA NU A ASCULTAT PORUNCA SOTULUI, ASTAZI PRIVESTE IN ADANCUL MARII MOARTE, IN VECINATATEA CAREIA SE AFLA)

 

Marea Moarta (MENTIONATA IN SCRIERILE BIBLICE CEL MAI ADANC PUNCT DE PE GLOB: 400 m SUB NIVELUL MARII)

 

Locul Botezului Mantuitorului (STRABATEM O PARTE DIN DRUMUL CARE DUCE CATRE SIT-UL BOTEZULUI, APOI SE TRECE PRINT-O MICA LIZIERA, SI INCEP SA SE VADA SAPATURILE ARHEOLOGICE).

 

Urmele Bisericii Bizantine (DUPA ANI INDELUNGATI, ARHEOLOGII AU SCOS LA IVEALA URMELE UNUI INTREG COMPLEX MONAHAL BIZANTIN).

 

Valea Iordanului ; Sit-ul Botezul Mantuitorului; Raul Iordan; Vegetatie miraculoasa pe mal (LOCURI SFINTE; IN FUNDAL SE VAD CLADIRILE DIN ISRAEL; ASTAZI RAUL IORDAN NU ARE MAI MULT DE 6 METRI LATIME).

 

Biserica Ortodoxa de la situl Botezului (DUPA ANUL 1996, IN URMA DESCOPERIRILOR ARHEOLOGICE CARE DATEAZA DIN SEC. I D.H., CERCETATORII AU IDENTIFICAT ACEASTA ZONA CA FIIND BIBLICA. BISERICA A FOST TERMINATA IN ANUL 2004).

 

Orasul Roz – Petra ( SITUAT IN DRUMUL MATASII, ORAS SAPAT IN STANCA ACUM 2600 ANI, DE POPORUL MIGRATOR NABATEIAN. ORASUL A FOST REDESCOPERIT IN ANUL 1812 DE UN TURIST ELVETIAN).

 

Templul din Petra; Coloanele templului; Altarul superior – ca loc de jertfa (SAPAT IN STANCA, IMPUNATOR SE ARATA TEMPLUL DIN PETRA). – cele mai multe fotografii.

 

Jerash (ORAS BIBLIC, POPULAT DE ACUM 6500 ANI, ORAS GRECO-ROMAN, LOC PRIN CARE A TRECUT MANTUITORUL HRISTOS SI A FACUT MULTE DIN MINUNILE SALE; PRINTRE LOCURILE ROMANE CELE MAI BINE PASTRATE DIN INTREAGA LUME)

 

Jerash ( PIATA COLOANELOR)

 

Jerash (TEMPLUL ARTEMIZELOR)

 

Jerash (AMFITEATRUL DIN JERASH)

 

(fotografiile au fost realizate de Flacau Florin – Mihai si Flacau Voica, membri ai grupului KSLCatalin)

 

IORDANIA ESTE UN REGAT NOU, PE UN TARAM BIBLIC:

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.