Arheologii evrei au descoperit una dintre cele mai vechi reprezentari ale unui menorah (sfesnic cu sapte brate), simbol al iudaismului

Arheologii evrei au descoperit una dintre cele mai vechi reprezentari ale unui menorah (sfesnic cu sapte brate), simbol al iudaismului, anunta Asisst News Service. Menorah-ul sculptat in piatra acum 2000 de ani a fost gasit intr-o sinagoga recent descoperita. Vasele, monezile si uneltele gasite acolo indica faptul ca sinagoga dateaza din perioada celui de-al doilea templu din Ierusalim. Artistul l-a vazut probabil intr-un pelerinaj si l-a recreat la sinagoga.


Un arheolog a spus ca foarte putine reprezentari ale unui menorah au supravietuit din aceeasi perioada, iar acesta este unic, deoarece provine dintr-o sinagoga departata de Ierusalim, exprimand, astfel, legatura dintre evreii din jurul Ierusalimului si cei din nord, din Galileea.

Menorah-ul era sculptat pe un piedestal cu baza triunghiulara in holul central al sinagogii. Templul din Ierusalim a fost distrus de legiunile romane in anul 70 d.Hr. Arca lui Titus de la Roma, ridicata pentru a marca victoria romana, prezinta trupe romane carand un menorah de la Ierusalim pentru a simboliza infrangerea evreilor. Astazi, menorah-ul este emblema oficiala a Israelului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.