In cautarea Chivotului Legii – Biserica Ortodoxa Etiopiana si cateva dintre misterele ei

Traducere si adaptare: Lacasuri Ortodoxe

Dupa o cronica de Simin Mark – San Francisco

Capitala vechiului imperiu African sub-saharian, Aksum, este epicentrul acestui tinut mistic al crestinismului ortodox – punctul zero – pentru credinciosii care fac pelerinaje in acest oras antic inconjurat de dealuri. In plus, aceasta marcheaza finalul unui traseu "istoric", un circuit prin vechiul si misteriosul regat crestin …


…care a inflorit aici, prin ceea ce a fost denumit, pentru mai mult de 1.500 de ani: Sfantul Tinut al Africii.

Aksum este epicentrul acestei tari mistice, pioasa si austera latura a crestinismului ortodox.

Cel mai interesant si in acelasi timp intrigant lucru este ca Aksum pare a fi locul unde se gaseste Chivotul Legii, una dintre relicvele cele mai sfinte ale crestinismului. Toata calatoria mea in Etiopia pare a fi o misiune – sau o porunca – de a-l vedea pe acel misterios “Pastrator” al Chivotului Legii, singurul suflet caruia ii este permis sa il vada.

Mintea tinde sa rataceasca, atunci cand ne gandim ca il vom intalni pe omul care sustine ca pastreaza Chivotul Legii, cutiuta din aur stralucitor care contine Tablele celor zece porunci.

Mana, sau, mai degraba dalta lui Dumnezeu a lucrat in magnificile biserici cioplite in piatra din Lalibela, al doilea oras ca sfintenie din Etiopia, aflat la aproximativ 200 de mile sud de Aksum.

Considerate a fi construite in secolele 12-13, aceste 11 capodopere monolitice, denumite colectiv drept “ce-a de-a 8-a minune a lumii”, au fost sursa speculatiilor si intrigilor timp de mai multe secole. Taiate in stanca vulcanica – rosie si dura – intr-un stil similar cu cladirile sculptate in Petra, Iordania – credinciosii spun ca acestea au fost cioplite de pietrari ziua… si de ingeri noaptea.

Cand am explorat Bet Medhane Alem, considerata a fi cea mai mare biserica monolit din lume, si Bete Maryam, cea mai veche dintre bisericile Lalibelei, am trait o adevarata emanatie spirituala.

Sfintenia veritabila a zidurilor de piatra, adapostea inchinatori varstnici, tinand in mana lor salurile albe, din bumbac, folosite la rugaciune. Scanteia febrila din ochii lor, aparuta atunci cand se rugau in liniste, depunea marturia fortei acestora de a transcende – prin credinta de nezdruncinat si inimaginabila rezistenta in acest tinut devastat.

in interior, doar stralucirea lumanarilor mai strapunge intunericul de cerneala, luminand complexele picturi religioase murale. Printre umbre, calugari si inchinatori canta incet, in timp ce un episcop, avand o barba ce l-ar fi facut mandru si pe Moise, conduce calm, slujba.

Absorbit de aceasta intensa si devotata scena, care nu s-a schimbat in esenta in o mie de ani, m-am simtit… puternic-profan.

Un sit al inspiratiei

Am vizitat orasul medieval Gondar, ratacind printre castelele de basm, construite in secolul al 17-lea de marele imparat Fasilidas.

Drumul parcurs mi-a dezvaluit spectaculosul Munte Simien, cu cheile inguste si prapastiile ce-ti taie rasuflarea. Am explorat insulele din Lacul Tana, o imensa mare interioara a Etiopiei – sursa a Nilului Albastru. Vechi de secole, manastirile de pe insule, cu acoperisuri de paie, pastreaza ramasitele vechilor imparati etiopieni si unele dintre cele mai mari comori ale Bisericii etiopiene, inclusiv copii ale Tablelor Legii, numite Tabots, pe care au fost inscrise cele Zece Porunci biblice.

Cu cat vedeam mai mult, cu atat mai nerabdator eram sa pun intrebari legate de Chivotul Legii.

Odata ajuns in Aksum, in Parcul Stelae, a fost usor sa imi imaginez, cu o mai mare putere, fapte extraordinare… Cel mai mare dintre giganti, un obelisc sculptat, cu o inaltime uluitoare – de 110 de metri, realizat dintr-o singura bucata imensa de piatra elevata in lumea antica. Acesta s-a prabusit dupa finalizare, acum mai bine de 1.000 de ani.

Singurul obelisc ramas inca in pozitie verticala, construit din granit, inalt de 70 de metri, ramane drept unic monument al gloriosului trecut al Aksumului, fiind realizat probabil, cu interventie sau din inspiratie arhitecturala divina.

Biserica Ortodoxa Etiopiana este singura din lume care inca are pretentia ca detine chivotul Legii. Biserica sustine ca Sfantul Chivot a fost furat de insotitorii Printului Menelik, fiul nelegitim al Reginei din Saba si al regelui Israelului, Solomon, atunci cand fondatorul Etiopiei s-a intors acasa la Aksum, dupa o vizita la tatal sau. (Se sustine, de asemenea, ca un sit arheologic aflat la marginea Aksumului este palatul reginei din Saba.)

Multi cercetatori resping insa povestea, numind-o fictiune, insa eu ma intreb daca nu exista si unele adevaruri istorice legate de aceasta.

Grupuri cu chipuri albe stau nemiscate si tacute sub copacii din curtea Bisericii, ca niste garzi funerare, in asteptarea procesiunii cu diaconi si episcopi, ce urmau sa iasa din biserica si sa inconjoare pamantul sfant de trei ori – asa cum fac zilnic, de secole.

Banuind ca aici s-ar afla Chivotul Legii, ma asteptam sa fiu atacat, batut, sau cel putin alungat de catre garzile de diaconi ce puteau fi instruite sa-i ucida pe toti intrusii.

Depasind acest moment, am sperat sa-l surpind, in mod inedit, pe cel ce pastreaza Chivotul Legii, cel care sta cu ochii pe el pana la moarte (nici macar Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Etiopia neavand acest privilegiu). Pastratorii Chivotului sunt calugari puri, alesi cu strictete, care isi dedica intreaga lor viata pentru a proteja cea mai sfanta relicva crestina. Ei raman in incinta sanctuarului (unii spun, legati cu un lant), fara sa scoata piciorul in afara acestuia, pana la moarte.

?i cum lumina de dupa-amiaza incepuse sa scada in intensitate si Pastratorul Chivotului nu a aparut la vedere, ma pregateam, fara tragere de inima, sa parasesc locul. Hmm… Ce naiv am fost, sa-mi imaginez ca singurul om de pe Pamant insarcinat cu protejarea Cuvantului lui Dumnezeu, s-ar osteni sa apara doar pentru mine?

insa chiar atunci, un om cu barba, avand o figura spectrala, m-a privit in ascuns, din spatele usii sanctuarului, fiind protejat de eventualii intrusi printr-un gard ghimpat. Era Pastratorul. Am inchis ochii – calugarul curat si voyeur-ul spiritual. M-am intrebat daca ar trebui sa-l urmaresc, riscandu-mi viata (si poate chiar asteptandu-ma osanda vesnica), ca sa-l descopar pe cel ce se ascunde in spatele acestei usi. Trebuie sa fie ceva in interior, ceva destul de important pentru cel ce pazeste si, in acelasi timp pentru ceilalti, pentru a-si sacrifica libertatea si chiar viata.

inainte de a putea actiona, Patratorul s-a retras din spatele usii grele, de lemn, a capelei, inchizand-o si ascunzand in spatele ei misterele antice.

Daca te duci…

Cum ajungi aici?
Liniile aeriene etiopiene ofera zboruri la Addis-Abeba, de mai multe ori pe saptamana.

Cum te deplasezi?
Datorita distantelor lungi si conditiilor in general grele de drum, in Etiopia de nord, exista zboruri intre siturile principale ale traseului istoric: Aksum, Gondar, Bahir. Lacul Tana si Lalibela sunt recomandate. Liniile aeriene etiopiene au frecvente conexiuni zilnice.

Unde stai?
Capitala Addis Abeba ofera o gama variata de locuri pentru cazare, de la simple pensiuni, pana la Hoteluri mari (Sheraton si Hilton). in zonele muntoase din nord, optiunile sunt mai restranse, insa lantul de hoteluri Ghion ofera spatii de cazare destul de confortabile.

Rute:
Din cauza lipsei relative a infrastructurii, un tur organizat este cea mai eficienta optiune pe rutele istorice. Dinknesh Etiopia Tours ofera itinerarii de mai multe zile, pe calea aerului si pe uscat.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.