Primul lucru pe care l-am aflat despre Ortodoxia scotiana, cu putin inainte de a lua parte la prima Sfanta Liturghie, avea sa aiba legatura cu…monstrul din Loch Ness – un personaj de care incepusem un pic sa fiu satul, desi eram doar in a patra mea zi pe taram scotian.
Asa cum, dintr-un capat in altul al Romaniei, dai peste obiecte cu Dracula in orice pravalioare cu suveniruri, si in Scotia nu lipseste un astfel de ‘pseudo-simbol national’ (nu stiu cum sa-i zic exact).
Nu stiu ce pret or pune scotienii pe un asemenea simbol, dar pesemne ca turistii sunt atrasi de monstrul acesta a carui infricosatoare reputatie are cu mult peste cei 75 de ani, de cand a devenit un mit al secolului 20.
Mi se pareau deja obositoare povestioarele acestea un pic isterice, cand primul prieten de aceeasi credinta pe care mi l-a adus Dumnezeu in Scotia mi-a aratat ceea ce se pomeneste a fi fost locul izvorul Sfantului Columba.
Acest loc care aminteste de Sf. Columba se afla la Invermoriston, aproape de Fort Augustus – localitate cu mai putin de 650 de locuitori, unde se afla o capela ortodoxa, desi se mai tin Liturghii, din cand in cand, si in alte locuri din Scottish Highlands.
Balaurul avea sa le dea pace oamenilor numai dupa ce Sf. Columba (venit din Irlanda si pusnicind o vreme in insula Iona, din vestul Scotiei) l-a supus, nu prin vreo lupta spectaculoasa, ci prin numele Mantuitorului nostru Iisus Hristos.
Traditia despre viata sfantului spune ca[…] – pentru continuare dati click aici: .
Bogdan Munteanu UK – parteneriat Lacasuri Ortodoxe 2010