(VIDEO) Tetraevangheliarul scris cu mai bine de 800 de ani in urma, va intra in acest an intr-un proces de restaurare

Muzeul Olteniei din Craiova adaposteste un tetraevangheliar scris cu mai bine de 800 de ani in urma, care zacea nestiut de nimeni in arhivele institutiei. Conducerea muzeului a aflat despre valoarea cartii de la cativa specialisti americani. Anul viitor, tetraevangheliarul va intra in proces de restaurare.


Tetraevangheliarul are 300 de pagini si a fost scris intre anii 1100-1300. Specialistii spun ca manuscrisul a fost adus de la Constantinopol la Manastirea Tismana de parintele Nicodim, care in 1405 a facut o traducere a tetraevangheliarului in limba slavona.

Istoria crestinismului, din tetraevangheliar, a fost scrisa pe piele de vitel.

in anul 1970, manuscrisul a fost expus si publicat intr-un catalog al Muzeului National al Romaniei. Nimeni nu banuia insa cat de important este insa acest volum.

Alte doua exemplare din acest Tetraevangheliar se gasesc la Oxford, in biblioteca Universitatii, si la Berlin.

TVR1

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.