Lacasuri Ortodoxe: din Vatican (CNS)
Giulgiul din Torino va fi expus publicului, in perioada 10 aprilie – 23 mai 2010. STUDII si CERCETARI, adevar sau neadevar?
Giulgiul din Torino, pe care multi crestini il considera a fi panza in care a fost pus in mormant Iisus Hristos, va fi prezentat public in aceasta primavara, intr-un moment in care expertii dezbat noi probleme pe tema bucatii de panza.
Giulgiul din Torino va fi expus publicului, in perioada 10 aprilie – 23 mai 2010. STUDII si CERCETARI, adevar sau neadevar?
Papa Benedict al XVI-lea si-a facut deja si el planuri pentru a vedea giulgiul in timpul unei excursii de o zi in orasul din nordul Italiei, Torino, la inceputul lunii mai. Multi observatori se intreaba in ce mod Papa va caracteriza giulgiul: ca pe un semn, o icoana sau – asa cum Papa Ioan Paul al II-lea l-a caracterizat odata – o relicva?
Ultima expunere in public a Giulgiului din Torino a avut loc cu 10 de ani in urma, cand mai mult de un milion de oameni au stat la rand sa-l vada in catedrala din Torino, in nordul Italiei. Oficialii estimeaza un numar similar de persoane in cazul expunerii sale in perioada 10 aprilie – 23 mai, iar vizitatorii sunt indemnati sa-si programeze vizitele lor online.
Pelerinii vin sa vada cu ochii lor ceea ce au putut citi sau vedea la TV. Multi pleaca impresionati de ceea ce observa: o imagine slaba a unui om cu barba, care pare sa fi fost biciuit, incoronat cu spini si rastignit.
Testele cu carbon 14 din 1988, dateaza panza ca fiind din Evul Mediu, si par sa confirme teoria ca giulgiul a fost o frauda pioasa. Dar inca de atunci, unii experti au acuzat metodologia de testare si au declarat ca probele utilizate au fost probabil luate din zonele de panza care au fost reparate in timpurile medievale.
Giulgiul din Torino va fi expus publicului, in perioada 10 aprilie – 23 mai 2010. STUDII si CERCETARI, adevar sau neadevar?
Giulgiul a fost de asemenea analizat chimic, electronic si cu ajutorul imagisticii computerizate. Pana in prezent, nimeni nu a fost in masura sa explice in totalitate modul in care imaginea a fost impresionata (imprimata) pe stofa de in, cu toate ca expertii au prezentat teorii care variaza de la reactii enzimale la imaginea impresionata foto cu ajutorul luminii solare.
Giulgiul a fost studiat din aproape orice unghi stiintific in ultimii ani. Textura sa a fost examinata, granulele de polen incorporate in panza au fost inspectate, iar petele rosii analizate pentru a studia proprietatile hemoglobinei interstitiare (din spatiile libere ale panzei). O sub-categorie speciala de analize se concentreaza pe imaginile imbunatatite care, in opinia unor oameni de stiinta, dezvaluie imaginea imprimata a unor monede palestiniene din… secolul I, puse pe ochii din figura giulgiului.
”Juriul” format pe marginea acestor analize asupra giulgiului include sute de experti, unii dintre ei auto-numiti. Ei nu se impart in mod clar, cu toate acestea, in credinciosi si sceptici. Cea mai recenta controversa, de fapt, implica un arhivar de la Vatican, care pretinde ca a gasit dovezi din trecut, in sensul unor inscrisuri existente pe Giulgiu – o varianta care a atras critici dure din partea altor cercetatori catolici.
Arhivarul Barbara Frale, a declarat intr-o noua carte faptul ca fotografii mai vechi ale giulgiului dezvaluie indicatii a ceea ce ar fi fost, in esenta, o notificare scrisa despre moartea unui anume "Iisus Nazarineanul". Textul, a spus ea, implica trei limbi folosite in Ierusalimul secolului I.
Cartea a iscat imediat un “razboi” al site-urilor web din Italia. Mai multe site-uri dedicate giulgiului au ridiculizat ipoteza Barbarei Frale, spunand ca este marginita la stilul fanteziilor lui Dan Brown. Radio Vatican, cu toate acestea, a prezentat un interviu cu Frale in legatura cu descoperirea ei "importanta". Fara indoiala, lumea va auzi mai multe despre aceasta dezbatere stiintifica in cazul in care giulgiul va fi expus.
Giulgiul din Torino va fi expus publicului, in perioada 10 aprilie – 23 mai 2010. STUDII si CERCETARI, adevar sau neadevar?
Aceasta va fi prima expunere a giulgiului dupa ce a suferit o restaurare in 2002, in timpul careia au fost indepartate bucatile de reparatie si o bucata mare de in de la o data ulterioara. Pentru a se pregati de expozitie, Arhidioceza din Torino a luat decizia neobisnuita de inchidere a catedralei timp de trei luni. Va fi nevoie de acest timp, in scopul configurarii zonei de vizitare si stabilirii informatiilor oferite vizitatorilor, pentru timpul in care acestia vor astepta la rand.
Sosirea Papei Benedict este un eveniment important pentru organizatorii expozitiei din acest an. Multi catolici asteapta din partea Romei modul de apreciere a giulgiului, asa cum Papa Ioan Paul al II-lea il numise in drum spre Africa, in 1989, a fi “o relicva”. Cand reporterii entuziasmati au intrebat daca aceasta inseamna ca intr-adevar giulgiul este panza in care a fost inmormantat Hristos, Papa polonez, consultandu-se cu un consilier inainte de a raspunde, cu prudenta, a zis: "Biserica nu s-a pronuntat in acest sens. Ea a lasat intotdeauna problema deschisa tuturor celor care care doresc sa studieze autenticitatea acestuia. Cred ca este o relicva."
Giulgiul din Torino va fi expus publicului, in perioada 10 aprilie – 23 mai 2010. STUDII si CERCETARI, adevar sau neadevar?
in mod evident, Papa Ioan Paul a fost convins personal de original, desi atunci cand a plecat pentru a vedea giulgiul, in anul 1998, el a evitat cu grija folosirea termenului de “relicva”.
Papa Benedict a fost mult timp prudent cu privire la valoarea semnelor particulare, aparitiilor si revelatiilor. Dar el pare sa considere Giulgiul din Torino intr-o alta categorie.
in cartea sa, “Spiritul Liturgic”, cardinalul pe atunci Joseph Ratzinger scria ca giulgiul a fost “o imagine cu adevarat misterioasa, pe care nu maiestria umana a fost in masura sa o produca”.
in meditatiile sale asupra drumului din Vinerea Crucii, pe cand era in Roma, cu putin timp inainte de alegerea sa ca Papa, in 2005, el a mai scris, cu privire la oprirea a 11-a, “Iisus este rastignit pe cruce”: "Giulgiul din Torino ne permite sa ne facem o idee asupra cruzimii incredibile a acestei proceduri”.
Giulgiul din Torino va fi expus publicului, in perioada 10 aprilie – 23 mai 2010. STUDII si CERCETARI, adevar sau neadevar?
In plus, Papa a oferit chiar si un model de rugaciune, inspirat de figura de pe giulgiu: “Sa ne oprim inaintea acestei imagini a durerii, inaintea suferintei Fiului lui Dumnezeu. Sa ne uitam la el in momentele de agonie si extaz, cu scopul de a invata sa respectam limitele si pentru a vedea superficialitatea tuturor bunurilor interpretate doar in sens material. Sa ne uitam la el in momentele de incercare si de necaz, si sa realizam ca doar in aceste momente suntem cel mai aproape de Dumnezeu”.
FOTO: Imagini video de amanunt, dand click aici:
© Clement Viorel – Lacasuri Ortodoxe, dupa un articol de John Tavis
redactor KSLCatalin – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5/2010