Lacasuri Ortodoxe: din Ierusalim (AFP)
Zid antic descoperit in Ierusalim, considerat a fi din epoca lui Solomon
O sectiune dintr-un zid care limita orasul vechi al Ierusalimul, si care se crede ca a fost construit de Regele Solomon in secolul al 10-lea inainte de Hristos, a fost descoperit in timpul unor sapaturi recente, conform declaratiilor Universitatii Ebraice din Ierusalim, oferite presei ieri, luni 22 februarie 2010.
in declaratie se precizeaza ca zidul are o inaltime de 6 metri si o lungime de 70 metri.
"Putem estima, cu o precizie destul de mare, ca acest zid a fost construit de Regele Solomon spre sfarsitul secolului al 10-lea i.Hr.", a declarat arheologul Eilat Mazar, care a participat la excavari tip de trei luni.
Conform Bibliei, Solomon a construit primul templu evreiesc din Ierusalim, distrus de Regele babilonian Nabucodonosor in 586 i.Hr..
Zid antic descoperit in Ierusalim, considerat a fi din epoca lui Solomon
Sectiunea din zid a fost descoperita in zona Ophel, intre cetatea lui David si partea de sud a unui alt zid care inconjoara Muntele Templului.
Au mai fost descoperite, de asemenea, structuri care fusesera construite in acelasi timp cu aceasta sectiune din zid, printre care o poarta de acces in districtul regal si un turn cu vedere spre Valea Kidron de la poalele Muntelui Maslinilor, se mai afirma in declaratie.
in plus au mai fost gasite cioburi de ceramica si resturile a doua vase tot din ceramica, inalte de 1.15 m. Manerul unuia dintre ele purta inscriptia "pentru rege."
Tot ceea ce a mai ramas pana in prezent din Muntele Templului, cel mai sfant sit iudaic, este Templul de Vest sau Zidul Plangerii, locul principal de pelerinaj al evreilor.
Zid antic descoperit in Ierusalim, considerat a fi din epoca lui Solomon
Sit-ul sfant din Ierusalimul de Est, pe care Israelul l-a anexat dupa capturarea sectorului arab din oras in 1967, locul in care se afla Moscheea Al-Aqsa si Domul de Piatra, reprezinta al treilea loc ca sfintenie in lumea islamica.
©KSLCatalin – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 6/2010