Cercetarile efectuate in ultimul timp, folosind cele mai noi tehnologii, pot pune capat discutiilor de lunga durata cu privire la moartea prematura a Faraonului Tutankhamon, care a murit la varsta de 19 ani.
Testele au fost efectuate de catre un grup international de cercetatori, in frunte cu Zahi Hawass, secretar general al Consiliului Suprem al Antichitatilor egiptene. Munca oamenilor de stiinta s-a derulat in conditii de cea mai stricta confidentialitate.
Mumia lui Tutankhamon – cu o duzina de alte persoane, toti reprezentanti ai celei de-a XVIII-a dinastii, care a domnit in Egipt pentru 155 ani – a fost supusa unei analize minutioase a ADN-ului, si unei tomografii digitale. Pentru a obtine rezultatele cele mai exacte posibil, toate activitatile de cercetare au fost dublate intr-un alt laborator, de catre o a doua echipa de cercetatori.
Asa cum se explica intr-un articol publicat in The Journal of American Medical Association, tanarul faraon a murit din cauza complicatiilor survenite in urma unui acces de malarie. Anterior se credea ca Tutankamon murise de septicemie, din cauza unor traume rezultate in urma unei partide de vanatoare. Ipotezele anterioare despre asasinarea tanarului faraon, in urma unui complot, au fost respinse. Acesta, dupa descoperirea facuta de oamenii de stiinta, conform careia un sold rupt al mumiei a indepartat orice indoiala cu privire la moartea naturala a domnitorului Egiptean.
Testele ADN au scos la iveala existenta, in mumie, a unor fragmente conservate din gene caracteristice unui parazit caracteristic malariei, Plasmodium falciparum. Aceasta boala, letala pana in prezent, a invins si alti trei reprezentanti ai dinastiei.
Cercetarea a dezvaluit, de asemenea, alte detalii interesante. Astfel, testele genetice au confirmat faptul ca Tutankamon a fost rezultatul unui incest – fiind fiul faraonului Akhenaton si al surorii acestuia – si a prezentat, din acest motiv, un numar de exceptii genetice. El sufererea de o serie intreaga de plagi si necroze avasculare osoase, piciorul sau stang fiind deformat si lipsindu-i unele degete de la piciorul drept. Dupa toate probabilitatile, Tutankhamon nu se putea deplasa fara ajutorul unor carje. Cu toate acestea, asigura oamenii de stiinta, este putin probabil ca aceste tulburari sa fi cauzat moartea prematura a lui Tutankhamon: malaria este cea care a adus lovitura finala.
Constatarile expertizelor confirma indirect descoperirea facuta in mormant, la prima sa deschidere, a numeroaselor preparate medicamentoase pregatite de catre egiptenii antici pentru viata de dincolo de mormant a Faraonului lor. Mai mult decat atat, cercetatorii au infirmat ipoteza ca Tutankhamon si Akhenaton ar fi prezentat sindromul Marfan, care determina deformarea aparatului motor, patologii ale organelor vederii si ale sistemului cardio-vascular, avand o cutie toracia hipertrofica. O alta descoperire arata ca: nici tatal lui Tutankhamon, nici el, nu prezentau trasaturi faciale feminine. O astfel de reprezentare a aspectului lor este pur si simplu un atribut al traditiei antice.
Potrivit profesorului Hawass, casatoriile intre rudele apropiate erau admise la monarhii egipteni. Nu rar, faraonii se casatoreau cu surorile sau cu fiicele lor, deoarece acestia erau considerati egali cu zeii, si urmau exemplul zelui Osiris casatorit cu sora sa, zeita Isis. Tutankhamon a fost fiul biologic al Faraonului Akhenaton (o ipoteza mai veche sustinea ca acesta ar fi doar un succesor), cu toate acestea insa, personalitatea mamei sale, pana in prezent, ramasese un mister pentru oamenii de stiinta.
De fapt, sotia lui Akhenaton era frumoasa Nefertiti, iar ei nu au avut copii impreuna. Mai ramane o problema, prezenta celor doi embrioni de sex feminin, mumificati, descoperiti in mormantul faraonului. in 2008, Consiliul Suprem al Antichitatilor a anuntat ca mostre de ADN au fost luate de la embrioni, dar sunt inca in curs de cercetare. Oamenii de stiinta presupun ca fetusii ar putea fi acei copii avortati ai lui Tutankhamon si ai lui Ankhesenpaton, fiica lui Nefertiti, si una dintre frumusetile cele mai celebre ale timpului sau. Astfel, Tutankhamon, care a venit la putere la varsta de 9 ani, a fost ultimul faraon al dinastiei sale. Domnia sa a durat din 1333 pana in 1324 i.Hr.. Mormantul lui Tutankhamon a fost descoperit de un grup de arheologi britanici, condus de Howard Carter, in 1922, in Luxor, in cimitirul cel mai faimos al monarhilor egipteni.
articol aparut in Curierul Rusiei, dupa originalul autoarei Julia Breen
© traducere KSLCatalin – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 6/2010