Informam din LALIBELA, Etiopia
Cel mai vechi mister, al bisericilor medievale din rocile Lalibelei, Etiopia – ar putea fi elucidat de catre un grup de cercetatori francezi, daca ar fi sa tinem cont de un studiu cuprinzator, ce se desfasoara in prezent, asupra acestui patrimoniu, despre care legendele spun ca a fost "construit de ingeri".
Echipa de cecetatori va avea acces deplin la reteaua formata din 10 bisericute ortodoxe, unele inalte de 15 metri (42 de picioare) – in inima muntelui etiopian.
Studiile locale au demonstrat ca bisericile au fost construite in mai putin de 25 de ani, de persoane necunoscute, in sec. 13, in timpul Regelui Lalibela, cu ajutorul ingerilor, carora Dumnezeu le-a ordonat sa ridice un "nou Ierusalim".
Structurile monolitice sunt amplasate la 500 de kilometri (300 mile) nord de capitala Addis Abeba. Loc renumit, de pelerinaj, sit-ul se afla intr-o tara mandra de patrimoniul ei crestin-ortodox, care insa traieste cu spaima saraciei si cu speranta dezvoltarii turismului.
Echipa multidisciplinara, formata din arheologi, istorici, topografi si specialisti in liturgica, va petrece cateva saptamani cercetand complexul subteran, pentru a incerca sa identifice originile acestora.
Istoricul francez Marie Laure Derat si Centrul de Studii Etiopian (CFEE), au declarat ca "exista mai multe teorii".
Conform unora, "un patriarh egiptean e considerat a fi sursa acestor structuri; altii spun ca, in sec. 13, Regele Lalibela a construit sit-ul, de la zero."
"in timpul zilei, regele ar fi muncit cu maestrii etiopieni iar noaptea ar fi fost ajutat de ingeri".
Unii sustin chiar, ca un rol-cheie l-au avut cavalerii templieri", a spus acesta, referindu-se la unul dintre ordinele crestine militare vestice, cheie, din Evul Mediu.
in studiile anterioare, care au mai avut loc, in general cercetatorii au avut acces restrictionat, studiind in principal interioarele bisericilor.
Derat a declarat ca, reticenta, Biserica Ortodoxa a dat unda verde echipei franceze, pentru a sonda "intreg sit-ul, nu doar bisericile, pentru a intelege modul in care se suprapun perioadele istorice, pentru a descifra aceasta carte deschisa, care este Lalibela".
Finantata de guvernul francez si Liniile Aeriene Etiopiene, echipa este deja convinsa ca bisericile nu au fost construite odata.
Cercetatorul sef, Francois Xavier Fauvelle, a spus ca trei perioade distincte au fost identificate in labirintul tunelurilor din adancime, al pasajelor si bisericilor, dintre care unele se aseamana cu vechile temple grecesti.
"Aici, initial, a fost o cupola de bazalt; am gasit dovezi ale existentei unor locuitori in pesteri. Apoi, au fost construite aici, o fortareata, un perete perimetral si tuneluri subterane", a spus el aratand spre roci, acolo unde se mai gaseste, inca, o parte din zidul de aparare.
"Cea de-a treia perioada a fost stabilita gratie unei enorme movile de pamant, de aproximativ 20 de metri inaltime, care a rezultat in urma excavatiilor destinate bisericii Gabriel Ruphael", a spus el, referindu-se la capela unde se crede ca ar fi fost odata resedinta Regelui Lalibela.
"Biserica Ruphael Gabriel a fost, probabil, o parte a cetatii, transformata in biserica: fatada a fost prelungita, ferestrele deschise si a luat nastere o capela", a spus Fauvelle.
UNESCO a adaugat Lalibela in lista Patrimoniului Mondial, inca din 1978, un avantaj venit in sprijinul eforturilor de dezvoltare a turismului in aceasta tara, cu 85 milioane de locuitori, unde saracia este grava si agricultura reprezinta aproape jumatate din intreaga economie. Vizitatorii pot face un tur al sit-ului, in mod organizat.
Dorinta de a demonstra originile sit-ului nu pare sa fi creat agitatie in randul clerului ortodox si al credinciosii de aici, care sustin ca sit-ul Lalibela a luat nastere prin interventie divina.
"ingerii lui Dumnezeu sunt cei care au facut aceste biserici", a spus Alebachew Reta, purtator de cuvant al clerului din Lalibela, insistand ca "cele 10 biserici au fost create in doar 24 ani."
"Observam usor ca este cu adevarat dificil sa construiesti in asa interval de timp, scurt. Pentru noi, ramane lucrarea lui Dumnezeu", a declarat Reta.
"Pentru Cel care a creat lumea, construirea acestor biserici nu avea cum sa fie grea."