O inscriptie veche de 3000 de ani, descoperita in Israel

Arheologii israelieni au anuntat joi, descoperirea unei inscriptionari vechi de peste 3000 de ani, in vestul Ierusalimului, pe asezarea unei fortarete situate la frontiera cu Regatul Iudeu.

Inscriptia pe cinci randuri, foarte dificile de descifrat, este scrisa pe o ceramica in proto-canaaneana, limbaj folosit atat de evreii filistini cat si de alte popoare din regiune.


Descoperirea a fost facuta in timpul excavarii unui sit din Fortareata antica Elah, situata la patruzeci de km. vest de Ierusalim, in Valea Elah, acolo unde, conform scrierilor biblice, David l-a invins pe Goliat.

Profesorul Yosef Garfinkel de la Universitatea Ebraica din Ierusalim, responsabil cu sapaturile, a anuntat intr-o declaratie ca datarea cu C-14 a plasat aceasta inscriptie in jurul secolului X inainte de Hristos.

Potrivit lui, cetatea a fost un avanpost al Regatului Iudeu.

Renumitul arheolog Israel Finkelstein, autor al bestseller-ului "Biblia dezvaluita", considera totusi ca prematura tragerea unor concluzii.

"Aceasta este, fara indoiala, o importanta descoperire. Dar noi ar trebui sa tinem cont ca in acelasi loc au mai fost gasite inscriptii filistine, de acelasi tip, asa incat trebuie sa asteptam ca textul sa fie decriptat, pentru a deduce originea sa." a declarat acesta, unui reporter AFP.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.