O lista a evreilor salvati din Holocaust de catre omul de afaceri german Oskar Schindler, care a inspirat romanul lui Thomas Keneally si filmul "Lista lui Schindler" al lui Steven Spielberg, a fost descoperita intr-o biblioteca din Sydney.
Personalul bibliotecii de stat din New South Wales, a descoperit o lista cu numele a 801 evrei salvati de Oskar Schindler, in timp ce clasau documentele originale ale autorului Thomas Keneally.
Documentul de 13 pagini, ingalbenit si fragil, cu carbunele original cu care l-a scris masina, a fost identificat intre notelele autorului si articolele de ziare germane, aflate intr-o cutie, a declarat ieri o anticara a bibliotecii, Olwen Pryke.
"Aceasta lista a fost compusa de urgenta, in data de 18 aprilie 1945, in ultimele zile ale celui de-al doilea razboi mondial, si a salvat 801 persoane de la camera de gazare", a spus ea. "Aceasta este o frantura de istorie extrem de miscatoare", a mai adaugat.
Documentul a fost gasit intre notele cuprinse in sase cutii achizitionate de biblioteca in anul 1996.
Dl Keneally a folosit aceste note pentru a scrie romanul "Schindler’s Ark", care a primit Booker Prize in 1982, si care a inspirat "Schindler’s List" al regizorului american, Steven Spielberg.
in filmul lansat in 1993 si incoronat cu sapte Oscaruri, Liam Neeson il interpreteaza pe Oskar Schindler, care il corupe pe gardianul unui lagar, interpretat la randul sau de Ralph Fiennes.
Oskar Schindler, un german din Cehoslovacia, membru al partidului nazist, care a vrut sa se imbogateasca rapid, profitand de razboi, a depus toate eforturile pentru a-i salva pe evreii care lucrau pentru el.
Spre sfarsitul razboiului, el a renuntat la averea acumulata rapid prin afacerile sale cu armata nazista, pentru a-i mitui pe SS-isti, prevenind astfel uciderea evreilor.