Un arheolog sustine ca a descoperit primele structuri israelite

In presa evreiasca au aparut ieri, 8 aprilie 2009, pagini despre noi descoperiri arheologice. Un arheolog sustine ca a gasit structuri cu forma piciorului uman, care se poate sa fi fost contruite de israeliti cand au intrat pentru prima data in tinutul Canaanului.


Profesorul Adam Zertal, de la Universitatea din Haifa, a spus ca structurile descoperite in Valea Iordanului au fost „primele asezari construite de israeliti la intrarea in Canaan si reprezinta ceea ce se prevede in specificatiile biblice la declararea dreptului de stapanire asupra unui teritoriu: prin asezarea picioarelor pe el", informeaza Haaretz.

Profesorul Zertal si echipa sa au descoperit cinci structuri foarte mari, in forma talpii piciorului, si ceea ce se crede a fi teritoriul biblic al Gilgalului. Cei mai multi arheologi nu cred ca evenimentele din cartile Iesirea si Iosua – care relateaza cum israelitii au fugit in Egipt si au intrat in tara Canaanului – pot fi verificate ca si evenimente istorice.

Totusi, profesorul Zertal pretinde ca a gasit dovezi care sustin intamplarile din cartile Vechiului Testament. Cu ceva timp in urma el a descoperit altarul lui Iosua de pe Muntele Ebal de landa Neblas. Acesta sustine ca situl era folosit pentru ceremonia descrisa in cartea lui Iosua, desi alti arheologi spun ca este doar un turn de observare.

Cartea Iosua ne spune cum oamenii din Israel au mers la Gilgal dupa ce au trecut raul Iordan. Un numar de cercetatori cred ca numele Gilgal vine de la o colectie de pietre din sit ,care erau folosite pentru ritualuri, desi nu s-au descoperit dovezi arheologice care sa sustina aceasta teorie.

Toate cele cinci situri in forma de picior de om care au fost gasite pe Valea Iordanului din 1990 pana in prezent, dateaza din secolele 12 si 13 I.H. Forma structurilor sugereaza ca serveau ca si locuri de adunare. Profesorul Zertal crede ca aceste situri erau folosite pentru ceremoniile care au avut loc dupa intrarea israelitilor in Tara Canaanului.

De asemenea, Zertal spune ca structurile descoperite constituie originea ideii pelerinajului evreiesc la Ierusalim, cunoscut sub numele de „aliya la’ regel" (urcand pe picioare). Courtesy Haifa University

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.